E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12438
Lasīšanai: 2 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā darbnespējas lapu neapmaksā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2017
Gita

Bērna māte atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai BKA laikā mātei var iestāties pārejoša darbnespēja? Kas notiek ar BKA un pabalsta izmaksu, ja BKA laikā iestājas mātes parejoša darbnespēja? Vai un kas maksā slimības naudu un slimības pabalstu? Vai BKA pagarinās par darbnespējas laiku? Vai ir jāinformē darba devējs?

A
atbild:
01. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā nav noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā. Tas nav ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, uz kuru attiecas Darba likuma norma par šī atvaļinājuma pārcelšanu vai pagarināšanu par pārejošas darbnespējas periodu.

Darba nespējas lapa ir dokuments, kas apliecina personas pārejošu darbnespēju. Šis dokuments attaisno neierašanos darbā (ja darbā ir jāierodas). Ja māte atrodas darba devēja piešķirtajā bērna kopšanas atvaļinājumā un līdz ar to darbā neierodas, par darbnespēju darba devējam nav jāziņo, jo slimības nauda (par darbnespējas lapu A) darba devējam nav jāmaksā.

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. pants noteic, ka slimības pabalstu (darbnespējas lapa B) piešķir, ja persona darbnespējas dēļ neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai arī zaudē ienākumus kā pašnodarbinātais. Ja darbā nav jāierodas un slimības dēļ netiek zaudēti algotā darbā gūstamie ienākumi, slimības pabalstu nepiešķir.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas