E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12345
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Pensionēšanās vecuma samazināšanas sasaiste ar bērnu skaitu ir tikai apspriesta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2017
Ingrīda

Cik tālu pavirzījies savulaik likumdevējiem iesniegtais priekšlikums ļaut agrāk pensionēties arī vecākiem, kuri uzaudzinājuši trīs vai četrus bērnus (attiecīgi trīs vai četrus gadus agrāk)? Kādas prognozes tuvākajiem gadiem? Bērnu audzināšana tomēr prasa gan veselību, gan kritumus karjerā, īpaši, ja tos audzina viens no vecākiem (otrs miris).

A
atbild:
02. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iepriekšējos gados ir bijuši gan solījumi, gan ierosinājumi Valsts pensiju likumā iestrādāt normu, kas dotu tiesības uz vecuma pensiju pirms likumā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanas vecākiem atkarībā no bērnu skaita.

Šādi priekšlikumi līdz šim Saeimā nav atbalstīti. Pašreiz arī nav jaunu aktuālu iniciatīvu par pensionēšanās vecuma samazināšanas sasaisti ar bērnu skaitu.

Likums „Par valsts pensijām” nosaka tiesības bērna vecākam vai aizbildnim, kura apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem, 5 gadus ātrāk pieprasīt vecuma pensiju, ja laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, ne mazāk kā astoņus gadus ir aprūpēti pieci vai vairāk bērnu, vai arī aprūpēts bērns, kurš vismaz astoņus gadus ir bijis atzīts par bērnu ar invaliditāti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas