E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12294
Lasīšanai: 2 minūtes
21
21

Pārtraukumi darbā ir jāpiešķir

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2017
Jānis

Labdien! Gribētos uzzināt, ja es strādāju 8 stundu darba dienu pie datora, vai man pienākas 15 minūšu pārtraukumi reizi stundā un vai to laiku apmaksā darba devējs? Paldies jau iepriekš par Jūsu atbildi!

A
atbild:
07. jūlijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 145. pants paredz  ikvienam darbiniekam pārtraukumu darbā, ja viņa dienas darba laiks ir ilgāks par sešām stundām. Šāds pārtraukums piešķirams ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma. Tādā gadījumā minimālais pārtraukuma ilgums ir 30 minūtes, taču darba devējs var noteikt arī garāku pārtraukumu, piemēram, vienu stundu.

Ja pārtraukumu atpūtai nav iespējams piešķirt visu uzreiz, pieļaujama tā sadalīšana daļās. Tās nedrīkst būt īsākas par 15 minūtēm katra.

Citu pārtraukuma piešķiršanas kārtību, ievērojot darba drošības un veselības aizsardzības principus, var noteikt darba koplīgumā.

Vispārēji pārtraukuma laiks netiek ieskaitīts darba laikā, līdz ar to darba devējam nav pienākuma šo laiku apmaksāt. Šo laiku darbinieks drīkst izmantot pēc saviem ieskatiem, viņam ir tiesības atstāt savu darbavietu.

Darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam (profesijas atbilstoši Darba aizsardzības likumam un speciālajiem MK noteikumiem), ir jāpiešķir papildu pārtraukums. Tā ilgumu nosaka darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem, un šie pārtraukumi ieskaitāmi darba laikā.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas