E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11962
Lasīšanai: 2 minūtes

Maternitātes, vecāku pabalsta tiesības, ja beidzas noteikta laika darba līgums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2017
Līva Pētersone

Esmu darbā uz noteiktu laiku, kamēr darbiniece ir dekrētā, bet man pašai ir jādodas dekrētā. Vai man tiks maksāti visi pabalsti, kas pienākas? Arī maternitātes? Vai tajā mēnesī, kad beigsies darba līgums, man arī nemaksās vairs vecāku pabalstu, bet tikai tos 171 EUR? Ja plānoju pēc pirmā bērniņa dekrēta uzreiz doties nākamajā, bet tad darba līgums būs beidzies, vai tad nesaņemšu vecāku pabalstu, maternitātes? Vai tie tiks rēķināti, atkāpjoties uz laiku, kad biju darba attiecībās?

A
atbild:
26. maijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba līgums noslēgts saskaņā ar Darba likuma 44. pantu uz noteiktu laiku, tad šāds līgums izbeidzas ar līgumā norādītā datuma iestāšanos.

Ja būsiet darba attiecībās, kad sāksies darbnespējas lapa B, saņemsiet  maternitātes pabalstu. Kad beigsies B lapas termiņš un maternitātes pabalsta izmaksa, būs tiesības arī uz vecāku pabalstu.

No 2017. gada 1. janvāra tiesības uz vecāku pabalstu ir arī personai, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), bet tāda ir bijusi, iestājoties grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumam.

Vecāku pabalstu maksā līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam (atkarībā no vecāku izvēles). Vienlaikus maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro – līdz bērna pusotra gada vecumam.

Vienalga, vai darba līgums noteiktajā laikā beigsies maternitātes pabalsta saņemšanas laikā, vai arī vecāku pabalsta saņemšanas laikā, vecāku pabalsta izmaksa netiks pārtraukta tam noteikto laiku.

Ja plānojat nākamo mazuli un vairs nebūsiet darba attiecībās, nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu, sekojoši arī uz vecāku pabalstu.

Tiesības uz pabalstiem savā konkrētajā situācijā varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Iespējama arī elektroniskā saziņa, rakstot uz e-pastu: konsultacijas @vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas