E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11741
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

2018. gadā izmaiņas vidējās iemaksu algas aprēķināšanā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2017
Oskars

Labdien! Ar sievu plānojam otro mazuli un tāpēc vēlamies izprast gaidāmā bērna kopšanas pabalsta apmēru. Tātad sieva jau pašreiz atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā ar pirmo bērnu – līdz 1,5 gadiem. Pirmajam bērnam tikko palika 1 gads. Jautājums, ja sievietei grūtniecība iestāsies līdz pirmā bērniņa 1,5 gadiem (teiksim, kad pirmajam bērnam būs 1 gads un 1 mēnesis), tad kādu pabalstu varam gaidīt pēc pirmā bērniņa 1,5 gadiem un pēc tam otrajam bērniņam?

A
atbild:
12. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociāli apdrošinātiem vecākiem – mammai vai tētim – līdz bērna 1,5 gadu vecumam maksā bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu, ja šī pabalsta saņemšanai izvēlēts šāds periods (otra izvēle ir vecāku pabalsta saņemšana līdz bērna viena gada vecumam). 

Ja Jums tas ir svarīgi, plānojot ģimenes pieaugumu, tad būtu vērts zināt vismaz divas lietas. Pirmais – 2018. gada 1. janvārī mainīsies vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas nosacījumi maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem. Otrs – cik gadiņu būs pirmajam bērnam, kad piedzims otrs mazulis, proti, vai pirmais bērns būs sasniedzis divu gadu vecumu.

No Jūsu sniegtās informācijas jāsaprot, ka otrs bērniņš gaidāms nākamgad. Tāpēc Jums noderēs Labklājības ministrijas speciālistes sniegtā atbilde (e-konsultācijā “Kā 2018. gadā mainīsies vidējās iemaksu algas aprēķina nosacījumi pabalstiem”) par grozījumiem likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kuros atsevišķas normas stāsies spēkā ar 2018. gada 1. janvāri.

Kā norādīts atbildē, izmaiņas neskars likuma normu, kas jau tagad paredz: ja personai, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu, pārtraucot vecāku pabalsta izmaksu par iepriekšējo bērnu, piešķir lielākajā apmērā, kāds aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu, pārrēķinot to attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas noteikts vecāku pabalsta saņemšanas laikposmam par nākamā bērna kopšanu.

No bērna 1,5 gadu līdz 2 gadu vecumam maksā bērna kopšanas pabalstu – 42,69 eiro mēnesī.

Izklāstu par visiem vecāku pabalstiem varat atrast Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas