E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11602
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Nokavējuma procentus tiesu izpildītājs nepiemēro

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2017
Tatjana

Vai tiesu izpildītājam ir tiesības piemērot kavējuma procentus? Ja ir, kādi ir kavējuma procenti un cik ilgi tos var piemērot, vai ir kāds ierobežojums, piemēram, ne vairāk kā 10% no parāda summas? Situācijas apraksts: Cilvēks šobrīd nevar atdot parādu (parāds + tiesu izpildītāja aprēķins), jo nestrādā, viņam nav ne kustamā, ne arī nekustamā īpašuma. Nekā nav, ko var "atņemt". Nevar tā gadīties, ka, piemēram, pēc pusgada summa divreiz (trīsreiz) palielināsies?

A
atbild:
15. martā, 2017

Tiesu izpildītājs pēc savas iniciatīvas nokavējuma procentus neaprēķina. Tiesu izpildītājs saņem atlīdzību par savu darbu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 451 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm".
Tiesu izpildītājs aprēķina un piedzen tos naudas līdzekļus, kas noteikti tiesas nolēmumā. Parasti tas ir līgumsods vai likumiskie 6% gadā no aizdevuma pamatsummas. Līgumsods saskaņā ar Civillikuma 1716. panta normām nedrīkst pārsniegt 10% no pamatparāda. Likumiskie 6% gadā arī “apstājas”, sasniedzot pamatparāda apjomu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas