E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11548
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Mantojumā dzīvoklis ar parādiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2017
Ilze

Labdien! Griežos jautājumā par mantojuma lietām. 2014. gadā saņēmu mantojumā dzīvokli no mātes, viss bija kārtībā, maksāju komunālos maksājumus utt., bet tagad, 2017. gadā, atklājās, ka dzīvoklim ir komunālo pakalpojumu parāds par to laiku, kad dzīvoklis bija vēl mātes īpašums, līdz 2014. gadam. Pie mantojuma kārtošanas un pēc tam neviens komunālo pakalpojumu sniedzējs mani kā jauno īpašnieku netika informējis par parādu, līdz pat šodienai. Tad nu mans jautājums – vai man 3 gadus pēc mātes nāves un mantojuma nokārtošanas ir jāuzņemas uz sevi šis komunālo pakalpojumu parāds un tas jānomaksā, ja 3 gadu laikā neviens mani par to netika informējis un man nebija zināms, ka pieņemu mantojumu ar parādu?

A
atbild:
27. martā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Izsludinot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" mantojuma atklāšanos, zvērināts notārs uzaicina pieteikties visus tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz mantojumu. Kreditori, kas vēlas pieteikt savas pretenzijas uz mantojumu, iesniedz zvērinātam notāram attiecīgu rakstisku iesniegumu, un zvērināts notārs iepazīstina mantiniekus ar mantojuma lietā pieteiktajām kreditoru pretenzijām.

Vēlos vērst uzmanību, ka saskaņā ar Civillikuma 705. pantu (ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā) uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību, tādējādi kreditori nevar pie mantiniekiem vērsties pēc uzaicinājumā minētā termiņa.

Tātad Jūsu gadījumā ir svarīgi precizēt, vēršoties pie zvērināta notāra, kurš veda Jūsu mātes mantojuma lietu, vai konkrētā pretenzija par komunālo pakalpojumu parādiem ir bijusi iesniegta mantojuma lietas uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā. Līdz ar to aicinu Jūs vēlreiz doties pie notāra, lai noskaidrotu minēto.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas