E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10873
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja tāme neapmierina, jāsasauc dzīvokļu īpašnieku sapulce

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2016
Līvija

Labvakar! Kas kontrolē un pie kā varētu konsultēties par MK noteikumiem 1014? Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu atbilstoši MK noteikumiem 1014 jāveic katru gadu, sastādot tāmi un iepazīstinot ar to dzīvokļu īpašniekus? (Māja nav pārņemta pārvaldīšanā, dzīvokļi visi ir privatizēti). Par šo tāmi kopsapulcei jānobalso un tikai tad var piemērot jauno samaksas kārtību? Tajā skaitā mājas pārvaldīšanas pakalpojumi: finanses un grāmatvedība, juridiskie pakalpojumi, lietvedība. Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
15. decembrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Maksa par daudzdzīvokļu mājas apsaimniekošanu patiešām tiek noteikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1014 (ja dzīvokļu īpašnieki māju nav pārņēmuši savā valdījumā un nolēmuši par citādu aprēķinu kārtību).Tādējādi uz Jūsu māju šā normatīvā akta regulējums attiecas.

Ja dzīvokļu īpašnieki māju ir pārņēmuši savā valdījumā, tad par iespējamiem remontiem un tiem atvēlamiem līdzekļiem vispirms lemj un nobalso viņi paši un dod uzdevumu apsaimniekotājam.

“Dzīvojamās mājās, kuras apsaimnieko pašvaldība, šī kārtība ir pilnīgi pretēja,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Apsaimniekošanas uzņēmums līdz katra gada 15. oktobrim sagatavo tāmi, ko nosūta dzīvokļu īpašniekiem. Viņiem ar šo dokumentu ir jāiepazīstas, un, ja kāda no tajā iekļautajām pozīcijām neapmierina, jāizveido iniciatīvas grupa, kas sasauc dzīvokļu īpašnieku kopsapulci un noteiktā laika periodā – līdz 1. janvārim – pieņem konkrētu un pamatotu lēmumu par to, kas un kā tāmē maināms.

Individuāli par to lemt nevar, jo mājas īpašnieks ir tikai dzīvokļu īpašnieku kopums, kam ir jāpauž vienots viedoklis. Šī kārtība ir noteikta arī minētajos MK noteikumos Nr. 1014. Ja daudziem dzīvokļu īpašniekiem ir vērā ņemamas pretenzijas pret apsaimniekotāja darbību un tā sastādīto tāmi, tad jādomā par dzīvokļu īpašnieku biedrības dibināšanu un mājas pārņemšanu savā valdījumā. Tad patiešām par tāmi vispirms būs jānobalso un tikai pēc tam kaut kas varēs notikt. Bet šajā gadījumā, ja nebūs īpašnieku kopsapulces lēmuma, apsaimniekotāja tāme 1. janvārī stāsies spēkā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas