E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10844
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Izpildu raksta saņemšanas iespējas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2016
Irēna

Labdien. Bijušajam laulātajam pēc tiesas sprieduma jāmaksā uzturlīdzekļos noteikta summa, kas piespriesta lielāka kā valsts noteiktais minimums. Parādnieks maksā tikai šo valsts noteikto minimumu, tā krājot parādu par nesamaksāto UL daļu. Ja tiesas spriedumā ir teikts, ka spriedums daļā par UL piedziņu izpildāms nekavējoties, vai pirms griešanās pie ZTI no tiesas jāsaņem izpildu raksts? Vai izpildu rakstu var saņemt elektroniski vai pa pastu nosūtot pieprasījumu? Kur var atrast aizpildāmo veidlapu izpildu raksta saņemšanai (portālā tiesas.lv neatrodu). Vai jāmaksā valsts nodeva un cik? Paldies!

A
atbild:
29. novembrī, 2016

Jums sākotnēji ir jāvēršas ar brīvā formā sastādītu iesniegumu tajā tiesā, kas taisījusi nolēmumu, lūdzot uz tiesas sprieduma pamata izsniegt izpildu rakstu par uzturlīdzekļu piedziņu. Šo iesniegumu var nosūtīt arī elektroniski ar nosacījumu, ja tas tiek parakstīts ar drošu elektronisko parakstu. Iesniegumā Jūs varat lūgt izpildu rakstu nosūtīt Jums pa pastu.

Pēc tam, ievērojot teritoriālo piekritību, Jums klātienē  ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja. Piekritību iespējams noskaidrot tiesu izpildītāju padomes mājaslapā internetā www.lzti.lv. 

Kopā ar tiesas izdoto izpildu rakstu Jums tiesu izpildītājam būs jāiesniedz pieteikums, kurā norādīsiet uzturlīdzekļu parāda apmēru un piespiedu izpildes līdzekļus saskaņā ar Civilprocesa likuma 557. panta normām. Klasiski tie ir: piedziņas vēršana uz darba samaksu, kustamo un nekustamo mantu, naudas līdzekļiem, kas parādniekam atrodas bankās. Varat arī pievienot sprieduma kopiju. Pieteikumu aizpildīt Jums palīdzēs tiesu izpildītāja birojā.

Valsts nodeva par izpildu dokumenta iesniegšanu piespiedu izpildei tiesu izpildītājam Jums nav jāmaksā. Tāpat kā nav jāmaksā kancelejas nodeva par izpildu raksta saņemšanu no tiesas. Civilprocesa likuma 43. panta trešā daļa paredz, ka no tiesas izdevumiem ir atbrīvoti prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas