E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10247
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Valsts nodeva par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu 71,14 eiro

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. augustā, 2016
Natalija

Uzvārda maiņa maksā 71eiro - dzimtsarakstu nodaļā bez čeka, skaidrā naudā ir jāmaksā vēl 28 eiro. Vai tas ir likumīgi? Ja ir likumīgi, kāpēc bez čeka un par ko ņem to naudu? Paldies.

A
atbild:
03. oktobrī, 2016
Tieslietu ministrija
Ksenija Vītola, preses sekretāre

Vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu noteic Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums (turpmāk - likums).

Likuma 4. panta pirmā daļa noteic, ka persona, kura vēlas mainīt savu vārdu, uzvārdu vai tautības ierakstu, iesniedz dzimtsarakstu nodaļai attiecīgu rakstveida iesniegumu, kurā norāda vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņas iemeslu. Likuma 9. panta pirmā daļa noteic, ka valsts nodeva par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu ir 71,14 eiro.

Saskaņā ar likuma 5. panta trešo daļu dzimtsarakstu nodaļa no citām dzimtsarakstu nodaļām pieprasa iesnieguma izskatīšanai nepieciešamos dokumentus:

1) izrakstu no dzimšanas reģistra par personas dzimšanu;

2) izrakstu no laulību reģistra, ja persona ir laulībā;

3) izrakstu no laulību reģistra, kas apliecina laulības šķiršanas faktu vai laulības atzīšanu par spēkā neesošu;

4) izrakstu no dzimšanas reģistra par bērna dzimšanu, ja personai ir nepilngadīgs bērns;

5) citus vārda vai uzvārda maiņai nepieciešamos dokumentus.

Papildus dzimtsarakstu nodaļa no Sodu reģistra pieprasa izrakstu par personas sodāmību.

No minētā izriet, ka dzimtsarakstu nodaļa veic noteiktas administratīvās darbības vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņas lietas sagatavošanai.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 10. panta pirmo daļu dzimtsarakstu nodaļa ir republikas pilsētas vai novada pašvaldības izveidota iestāde. Atbilstoši likuma „Par pašvaldībām” 21. panta 14. daļai pašvaldības dome var noteikt maksu par pašvaldības iestādes, tai skaitā dzimtsarakstu nodaļas, sniegtajiem pakalpojumiem.

Iepazīstoties ar lasītājas norādīto informāciju, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments (turpmāk – departaments) secina, ka pašvaldība, iespējams, ir noteikusi maksas pakalpojumu par administratīvo darbību veikšanu vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņas lietas sagatavošanā.

Departaments informē, ka valsts nodevas objekts tiek noteikts ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 11. pantu, un atbilstoši minētā likuma 1. panta 2. punktā noteiktajam valsts nodeva ir obligāts maksājums valsts budžetā vai šajā likumā noteiktajos gadījumos pašvaldības budžetā par valsts vai pašvaldības institūcijas veicamo darbību, kas izriet no šīs institūcijas funkcijām. Valsts nodeva uzskatāma par politikas veidošanas un regulēšanas instrumentu. Nodeva tiek ieviesta atsevišķu politikas mērķu sasniegšanai, regulējot (kontrolējot, veicinot, ierobežojot) personas darbību. Turklāt no likuma “Par nodokļiem un nodevām” noteiktās valsts nodevas definīcijas izriet, ka valsts nodevas apmērs nav tiešā veidā saistīts ar institūcijas veiktās darbības izmaksu segšanu.

Departamenta ieskatā vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņas lietas sagatavošana ir tikai viens no administratīvā procesa posmiem, kas nepieciešams, lai personai varētu nodrošināt vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu, tādējādi lietas sagatavošana nevarētu tikt uzskatīta par personai sniegtu atsevišķu pašvaldības iestādes pakalpojumu. Līdz ar to departamenta ieskatā pašvaldībai nebūtu pamata papildus iekasēt maksu par pakalpojumu, par kuru jau ir noteikta valsts nodeva (kas šajā gadījumā ir noteikta 71,14 eiro apmērā).

Ņemot vērā iepriekš minēto, informējam, ka departaments nav saskaņojis vai sniedzis atbalstu tādam modelim, kurā maksājums par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu sastāv no divām daļām – valsts nodevas un maksājuma pašvaldībai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas