E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10207
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Par bezdarbnieka un slimības pabalstu pēc darba attiecību pārtraukšanas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2016
Anta

Par slimības pabalsta saņemšanu, ja esmu iestājusies NVA. Ar 17.06.2016. tika pārtrauktas manas darba attiecības ar darba devēju. 07.07.2016. iesniedzu iesniegumu NVA, lēmums par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu apstiprināts 22.07.2016. 08.07.2016. tika man izsniegta slimības lapa A. No 18.07.2016. -slimības lapa B. Saprotu, kad par B lapu saņemšu slimības pabalstu, bet, kas maksās it kā par A lapu, kura nav vajadzīga ne NVA, ne VSAA. Cik saprotu, ka par šo laika periodu no 08.07.2016.-17.07.2016. man jāsaņem piešķirtais bezdarbnieka pabalsts, kurš lēmumā teikts, ka tiks ieskaitīts man norādītajā bankas kontā katru mēnesi līdz 14. datumam. Šodien jau ir 25. mēneša datums, bet kontā pabalsts vēl nav ieskaitīts. Sakiet, kā man jārīkojas, un paskaidrojiet sīkāk, vai man ir tiesības uz pabalstu no 08.07.2016.-17.07.2016.? Paldies.

A
atbild:
30. augustā, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ministru kabineta 2001. gada 3. aprīļa noteikumu Nr. 152  "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība" 6. punkts nosaka, ka arī bezdarbniekam ārsts vai ārsta palīgs izsniedz darbnespējas lapu.

Darbnespējas lapa bezdarbniekam ir kā attaisnojošs dokuments, kas pamato, kāpēc šajā laikā bezdarbnieks nevar piedalīties individuālajā darba meklēšanas plānā paredzētajos pasākumos.

Ja personai vienlaikus ir tiesības gan uz slimības pabalstu, gan uz bezdarbnieka pabalstu, tad līdz darbspēju atgūšanai izmaksā tikai slimības pabalstu. Bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur.

Savukārt saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 15. pantu slimības pabalstu piešķir no darbnespējas 11. dienas un izmaksā personai, kurai darba nespēja iestājusies mēneša laikā pēc valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu perioda beigām, ja šī persona bijusi apdrošināta pēdējos divus mēnešus pirms šo iemaksu perioda beigām līdz darbspēju atgūšanas dienai. Par pirmajām 10 darbnespējas dienām izsniedz darbnespējas lapu A, un darba devējs no saviem līdzekļiem izmaksā slimības naudu. Ja darba attiecības ir pārtrauktas, tad attiecīgi darba devējam ir zudis tiesiskais pamats izmaksāt slimības naudu.

Par periodu no bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas dienas līdz slimības pabalsta piešķiršanas dienai ir  tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Iesakām sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļu, kura pieņēmusi lēmumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu (lēmumā ir norādīta kontaktinformācija), lai noskaidrotu visus faktiskos apstākļus.  

Informāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu varat iegūt arī klātienē ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus un personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas