E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10185
Lasīšanai: 2 minūtes

Kooperatīvās sabiedrības mērķi un uzdevumi ir noteikti statūtos

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2016
Elza Birģele

Atbilstoši Kooperatīvo sabiedrību likumam kooperatīvās sabiedrības mērķis ir sniegt pakalpojumus tās biedru saimnieciskās darbības efektivitātes paaugstināšanai. Vai tādējādi ir tiesiski, ka dārzkopības kooperatīvs kā lietotājs nodrošina ar elektroenerģiju (pēc būtības - pārdod elektroenerģiju) apakšlietotājus, kuri nav kooperatīva biedri?

A
atbild:
13. septembrī, 2016
Elīna Kurme
juriste

Kooperatīvo sabiedrību likumā definētais kooperatīvo sabiedrību mērķis tik tiešām ir pakalpojumu sniegšana sabiedrības biedru saimnieciskās darbības efektivitātes paaugstināšanai, turklāt, lai arī likums vispārīgi paredz, ka kooperatīvā sabiedrība ir komersants, komersanta statuss saskaņā ar likuma 6. pantu netiek attiecināts uz (tostarp) dārzkopības kooperatīviem.

No tā secināms, ka dārzkopības kooperatīva saimnieciskā darbība – sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību – nevar tikt veikta peļņas gūšanas nolūkā.

Vienlaikus izvērtējams, kādi darbības mērķi un uzdevumi norādīti kooperatīvās sabiedrības statūtos. Piemēram, iespējama situācija, kad statūtos kā sabiedrības mērķis ir noteikta nekustamā īpašuma apsaimniekošana un uz apsaimniekojamo nekustamo īpašumu ir nodibinātas kopīpašuma attiecības, kur kopīpašnieki ir arī personas, kas nav kooperatīva biedri. Šādā gadījumā elektroenerģijas nodrošināšana kopīpašniekiem būtu uzskatāma par nekustamā īpašuma apsaimniekošanas darbību, nevis par darbību, kas veikta peļņas gūšanas nolūkā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas