E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10108
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par NĪN papildlikmi neapstrādātai zemei

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2016
Indulis

Vai par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi, ja pašvaldības saistošie noteikumi paredz, ka "noteikt nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi", ir jāmaksā 4,5% no kadastrālās vērtības?

A
atbild:
19. augustā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3. panta “Nekustamā īpašuma nodokļa likme, taksācijas periods un nodokļa aprēķināšana” 1. daļa nosaka: nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim.

Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 procentus no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Ja pašvaldība līdz noteiktajam termiņam saistošos noteikumus nav publicējusi, nekustamā īpašuma nodokļa likme zemei ir 1,5 procenti no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Savukārt  šī panta 1.1 daļa paredz, ka ar nekustamā īpašuma nodokļa papildlikmi 1,5 procentu apmērā apliek neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi, izņemot zemi, kuras platība nepārsniedz vienu hektāru vai kurai normatīvajos aktos ir noteikti lauksaimnieciskās darbības ierobežojumi. Minēto papildlikmi piemēro arī tad, ja pašvaldība neapstrādātai lauksaimniecībā izmantojamai zemei ir noteikusi nekustamā īpašuma nodokļa likmi savos saistošajos noteikumos saskaņā ar šā panta pirmo daļu.

Vai pašvaldība, kurā ir Jūsu īpašums, saistošajos noteikumos ir paredzējusi augstāku likmi zemei un kādos gadījumos, tas jānoskaidro konkrētajā pašvaldībā. Jo, kā noteikts likumā, papildlikmi piemēro papildus pašvaldības noteiktajai nodokļa likmei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas