E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 572
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Izīrētāja pienākumi dzīvojamās telpas uzturēšanā

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2011
Aija Kalniņa

Vai man kā īrniecei (Rīgas domes īpašums) ir tiesības pieprasīt no mājas apsaimniekotāja savest kārtībā kāpņu telpu, ar to domāju kapitālo remontu, elektrības instalējumu, ārdurvīm uzlikt kodatslēgu, lai svešas personas neuzturētos kāpņu telpā, kā arī bēniņos uzklāt siltumizolāciju, jo ziemā viss siltums uziet bēniņos, nevaru piesildīt dzīvokli, un jumta sniegs tiek izkausēts, ūdens tek gar koka sienām tos bojājot gan fasādes, gan dzīvokļa sienas, logus un mēbeles. Man apsaimniekotājs pateica, ka likumdevējs nav paredzējis, ka varu pieprasīt novērst šīs nebūšanas, bet es domāju, ka tiek pārkāpts Patērētāju tiesību aizsardzības likums un Īres likums.

A
atbild:
22. jūnijā, 2011
Rīgas dome
Dzintra Āboliņa, Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 40. pants nosaka izīrētāja pienākumus dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) remontēšanā un uzturēšanā, t.sk. izīrētājs atbild par dzīvojamās mājas konstruktīvo elementu un inženierkomunikāciju bojājumiem, kas radušies mājas vispārējās nolietošanās rezultātā. No minētās normas izriet, ka īrnieks ir tiesīgs prasīt izīrētājam ar mājas uzturēšanu saistītu darbu veikšanu. 

Šis pats pants arī nosaka: ja izīrējamai dzīvojamai mājai (dzīvojamai telpai) nepieciešams kapitālais remonts vai arī remonts sakarā ar to, ka dzīvojamā māja (dzīvojamā telpa) neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, izīrētājs un īrnieks var vienoties, ka nepieciešamo remontu veic vai tā izmaksas pilnībā vai daļēji sedz īrnieks. Šādā gadījumā īrniekam ir tiesības uz attiecīgu īres maksas samazinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas