E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5734
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāpārliecina apsaimniekotājs vai jādara pašam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2014
inga

Labdien. Dzīvoju saimnieka mājā jau 15 gadus. Apmēram piecus gadus periodiski dzīvoklī smird pēc atejas. Nezinu kāpēc, bet tieši kad sākas kurināšanas sezona. Kā iekurinu, tā smird. Apsaimniekotājs saka, ka tā nevar būt. Kur lai griežas pēc padoma? Tad vēl vecos, lielos metāla vārtos ielika mehāniku, lai var ar pulti tos atvērt. Vārti mežonīgi čīkst, krakš un sitas pret sienu, gulēt nav iespējams. Dzīvoju pirmā stāvā un tieši guļu aiz sienas, kur ir vārtrūme. Viņš saka, ja kas traucē, lai remontēju pati. Kā arī pa dzīvokli skraidelē peles. Zem grīdas graužas, pīkst. Nepatīkami, bet iet prom arī īsti negribas. Ko darīt?

A
atbild:
04. decembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja atbildam ar likuma normām, tad saskaņā ar likumu „Par dzīvojamo telpu īri” izīrētājam ir jānodrošina pakalpojumi, kuri minēti īres līgumā, kā arī izīrētāja pienākums ir nodrošināt dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) uzturēšanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, kā arī jāveic dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) kapitālais remonts.

Ja dzīvoklī ir nepatīkama smaka, acīmredzot sistēmā ir kādi bojājumi, kas to rada. Cits risinājums nav saskatāms, kā ar neatlaidību pārliecināt mājas pārvaldnieku par šo defektu. (Ja māja ir veca, tad konstrukcijas īpatnību dēļ šāds nepatīkams efekts gan var rasties arī bez bojājumiem.)

 Par peļu iznīdēšanu mājas apsaimniekotājam būtu jāgādā centralizēti (tas attiecas uz higiēnas prasību nodrošināšanu), izmantojot deratizatora pakalpojumus. Ar vārtiem problēma būs smagāka. Ja tie čīkst, varbūt vajag vienkārši ieeļļot eņģes. Bet, ja tie sitas pret sienu, nebūs pareiza konstrukcija; iespējams var uzstādīt kādu ierobežojošu elementu, lai vārti nesitas pret sienu. Par to vajadzētu runāt ar mājas apsaimniekotāju vai izmēģināt darīt pašu spēkiem. Ja apsaimniekotājs ilgi neizsauc peļu indētājus, tad varbūt indi vai lamatiņas var nopirkt veikalā un mēģināt peles apkarot lokāli - dzīvokļa robežās.

Taču, ja apstākļi galīgi nav ciešami un apsaimniekotājs neko nedara, īrniekam diemžēl nav citas izvēles kā meklēt citu mājokli.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas