E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1319
Lasīšanai: 3 minūtes

Īrnieku un izīrētāja tiesības un pienākumus nosaka likums un līgums

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2012
Rasma Zīverte

Ko iesākt, ja īpašnieka īres mājas vienā dzīvoklī ir antisanitāri apstākļi, vairojas prusaki utt.? Īres līgums ir spēkā.

A
atbild:
09. augustā, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

No jautājuma īsti nav saprotams,  kurš ir norūpējies par netīrības un prusaku apsēsto dzīvokli - pats mājas īpašnieks vai kāds no pārējiem īrniekiem (kaimiņiem). Katrā no šiem gadījumiem iespējamā rīcība ir atšķirīga.

Īrnieku un dzīvojamās telpas izīrētāja tiesiskās attiecības regulē likums „Par dzīvojamo telpu īri”, kurā savukārt noteikts, ka abu pušu tiesības un pienākumus atbilstoši likuma normām sīkāk nosaka dzīvojamās telpas īres līgums.

Ja minētā dzīvokļa īrnieki neuztur dzīvojamo platību pienācīgā kārtībā, tad izīrētājs sākotnēji var veikt pārrunas par situācijas uzlabošanu, atsaucoties uz īres līguma punktiem par īrnieku pienākumiem, izteikt rakstiskus brīdinājumus, bet, ja citādi nav iespējams, izmantot likuma 28.1pantu „Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana, ja tiek bojāta dzīvojamā telpa vai māja vai citādi pārkāpti dzīvojamās telpas lietošanas noteikumi”, kurā cita starpā teikts: „Izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, ja īrnieks, viņa ģimenes locekļi vai citas personas, kuras dzīvo kopā ar viņu:
1) bojā vai posta dzīvojamo telpu (arī dzīvokļa iekārtu), citas būves un telpas, kas īrniekam nodotas lietošanā saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, vai arī dzīvojamās mājas koplietošanas telpas, komunikācijas un iekārtas/../”
Visticamāk ir tā, ka netīrības dēļ dzīvojamās telpas tiek arī bojātas.

Ja nekārtīgie īrnieki rada neērtības kaimiņiem, tad viņiem ir jāvēršas pie mājas pārvaldnieka, kura pienākums ir mājā nodrošināt dzīvojamo telpu īres līgumam atbilstošus apstākļus. Īrniekiem uz to ir tiesības, jo saskaņā ar minētā likuma 11.pantu daļu dzīvojamās telpas īres maksas veido apsaimniekošanas izdevumi, kas cita starpā paredzēti dzīvojamās mājas sanitārajai kopšanai un tehniskai uzturēšanai.

Papildu informācijai – LV portāla atbilde uz lasītāju jautājumu:
Izīrētāja pienākumi dzīvojamās telpas uzturēšanā

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas