E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2129
Lasīšanai: 2 minūtes

Lietas pārlūkos cietuma administrācija, un lems tiesa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. martā, 2013
Mārīte Vīksna-Sproģe

Labdien! Vai KL 260p. 3d. un 262p. 2d. izmaiņas atieksies arī uz ieslodzītajiem.

A
atbild:
28. martā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Krimināllikuma (KL) 260.panta trešajā daļā grozījumi nav paredzēti, bet 262.panta otrās daļas sankcija izteikta šādā redakcijā: "Soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

KL Pārejas noteikumi vispārīgi nosaka: uz jau notiesātajām personām jaunā sodu politika netiek attiecināta. Grozījumi pilnā mērā attiecināmi tikai uz tām personām, kas izdarīs nodarījumus pēc 2013.gada 1.aprīļa, kā arī personām, kas vēl līdz minētajam datumam nebūs notiesātas.

Taču ir paredzēta ierobežota labvēlības principa īstenošana attiecībā uz jau notiesātajām personām. Piemēram, notiesātajiem brīvības atņemšanas soda apmērs tiks samazināts līdz jaunajam maksimālajam soda apmēram, ja piemērotais brīvības atņemšanas sods ir lielāks par jauno maksimālo soda apmēru.

Soda izpildes iestādēm mēneša laikā no KL grozījumu spēkā stāšanās dienas jāiesniedz tiesai iesniegums par personas atbrīvošanu no soda izciešanas vai par sprieduma grozīšanu.

Iesniegumu tiesnesis izskata rakstveida procesā: par naudas sodu - mēneša laikā, bet par pārējiem sodu veidiem – triju mēnešu laikā. Iesniegumu izskata tās tiesas tiesnesis, kura taisījusi pēdējo nolēmumu pirmajā instancē vai kuras darbības teritorijā esošās prokuratūras iestādes prokurors sastādījis prokurora  priekšrakstu par sodu.

Tātad ieslodzījuma vietas administrācija izvērtēs, vai likuma grozījumi attiecas uz notiesātā lietu, un ja tā, tad nosūtīs tiesai iesniegumu par iepriekšējā sprieduma mainīšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 240 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas