DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Stradiņa slimnīcas sāpju aprūpes speciālisti Starptautiskajā Sāpju dienā informē par cilvēku tiesībām dzīvot un saņemt ārstēšanu bez sāpēm 

Publicitātes foto

Ceturtdien, 2024.gada 17.oktobrī, tiek atzīmēta Starptautiskā Sāpju diena, kas pievērš uzmanību hronisku sāpju ārstēšanai un mudina sabiedrību savas sāpes neignorēt un savlaicīgi vērsties pēc palīdzības, lai izvairītos no ilgstošām ciešanām. Stradiņa slimnīcas Sāpju centrā strādā astoņi ārsti – sāpju speciālisti jeb algologi, bez kuru atbalsta nav iedomājams sekmīgs slimnīcas pacientu sāpju ārstēšanas process. 

Visā pasaulē, arī Latvijā, katru gadu 17.oktobrī tiek atzīmēta Vispasaules Sāpju diena. Šīs dienas ietvaros Stradiņa slimnīca aktualizē tēmu “Cieņpilna attieksme pret sāpēm  tiesības uz palīdzību”, lai mudinātu iedzīvotājus pievērst uzmanību sāpēm un informētu par sāpju ārstēšanas iespējām, kā arī rosinātu politikas veidotājus, veselības aprūpes iestādes un sabiedrību kopumā atbalstīt pacientus, kuri cieš no sāpēm. 

Hroniskas sāpes ir ilgstošas sāpes, kas saglabājas ilgāk par trim mēnešiem. Latvijā no hroniskām sāpēm cieš 20% iedzīvotāju pieaugušo populācijā. Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums, 2020.gadā uzrāda, ka muskuloskeletālās slimības un tieši muguras sāpes ir visbiežāk ārstētās vai diagnosticētās slimības pēdējā gada laikā. Sāpes un ar tām saistītās veselības problēmas ir galvenais invaliditātes un slimību sloga cēlonis visā pasaulē, kā rezultātā veidojas ievērojami ekonomiskie zaudējumi, sasniedzot pat līdz 3% no valsts IKP. 

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) un citas cilvēktiesību organizācijas ir pieņēmušas koncepciju par sāpju ārstēšanu kā par cilvēktiesībām. 

Stradiņa slimnīcas algologs, neirologs, Sāpju aprūpes nodaļas vadītājs Iļja Noviks uzsver: “Hroniskas sāpēs ir ne tikai fiziskas, bet arī rada ievērojamu emocionālu un psiholoģisku slogu, taču tās nav jāuztver par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, jo ar sāpēm ir iespējams cīnīties. Mūsdienās ir ārstēšanas metodes un medikamenti, kas sniedz jaunas iespējas pacientiem, taču svarīga ir arī pacientu izglītošana par sāpju pārvaldību, tādā veidā veicot pacientu līdzestību.” 

Dr. Noviks izceļ, ka muskuloskeletālas sāpes bieži attīstās dzīves laikā un tās ir ietekmējis cilvēka dzīvesveids – kaitīga slodze, nepareizi veiktas kustības, tāpēc katram pacientam tiek veidota individuāla ārstēšanas pieeja. 

Stradiņa slimnīcas Sāpju centrā strādā astoņi ārsti – sāpju speciālisti jeb algologi, kas nodrošina ambulatoras pacientu konsultācijas, dienas stacionāra ārstēšanu un stacionāra slimnieku konsultācijas. Stradiņa slimnīcas speciālisti uzsver, ka hronisko sāpju ārstēšana bieži ir iespējama, ja tiek veikta agrīna diagnostika un tiek izmantoti moderni ārstēšanas veidi. Stradiņa slimnīcā tiek veikta sāpju sindromu diagnostika, izstrādāti ārstēšanas plāni, apvienojot farmakoloģisko terapiju ar mini-invazīvām procedūrām, rehabilitāciju un psiholoģisko, sociālo  sāpju aspektu korekciju, kā arī nodrošināti multidisciplināri konsiliji vissarežģītākajiem sāpju pacientiem ar muskuloskeletālām un orgānu sāpēm, kā arī galvassāpēm. 

Starptautiskā Sāpju diena ir iespēja runāt par hroniskām sāpēm un mudināt sabiedrību būt līdzjūtīgai pret tiem, kuri ar tām saskaras. Stradiņa slimnīca speciālisti aicina visus, kas cieš no ilgstošām sāpēm, nevilcināties un meklēt profesionālu palīdzību, lai uzlabotu savu dzīves kvalitāti. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI