DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ministre Inga Bērziņa piedalās Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresā Strasbūrā

No 15. līdz 17. oktobrim viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa piedalās Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa 47. sesijā Strasbūrā. Viens no sesijas aktuālajiem tematiem ir Eiropas Vietējo pašvaldību hartas ieviešana Latvijā, Islandē un Maltā. Kongresa ietvaros plānota arī tikšanās ar Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa prezidentu Marku Kolu (Marc Cools).

Ministre Inga Bērziņa kongresā savā uzrunā izcēla Latvijā veiksmīgi īstenoto administratīvi teritoriālo reformu, kuras rezultātā palielināta pašvaldību kapacitāte, nodrošinātas vienlīdzīgākas iespējas dažādās pašvaldībās, kā arī ieviesti  jauni instrumenti iedzīvotāju līdzdalības veicināšanai vietējā līmenī - iedzīvotāju padomes, līdzdalības budžetēšana  un vietējie referendumi.

Runā tika arī akcentēts nesenais progress pašvaldību finanšu jomā, palielinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadales proporciju par labu pašvaldībām, pašvaldību aizņēmumu limitu palielināšanu, lai īstenotu prioritāros investīciju projektus.

Ministre arī atzina, ka pastāv izaicinājumi, piemēram, daļai iedzīvotāju palielinājies attālums līdz pašvaldību administratīvajiem centriem un pašvaldību izpildinstitūciju reorganizāciju.

Kongresa diskusijās tiks runāts arī par vietējās un reģionālās demokrātijas stiprināšanas, cilvēktiesību aizsardzības, kā arī sociālās aprūpes jautājumiem, kas rodas Eiropas sabiedrības novecošanas rezultātā. Kongresa gaitā tiks apspriesti arī turpmākie pasākumi klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanai uz vietējām kopienām, kā arī notiks Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa prezidenta vēlēšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI