DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ECOFIN sanāksmē pārrunās Ukrainas Aizdevuma sadarbības mehānisma izveidi un ekonomikas atveseļošanās jautājumu

No 7. līdz 8. oktobrim Finanšu ministrijas (FM) parlamentārā sekretāre Karina Ploka un FM pārstāvji piedalīsies Eirogrupas sanāksmē un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) neformālajā sanāksmē, kas norisināsies Luksemburgā. Galvenie sarunu temati sanāksmēs būs digitālais eiro, eirozonas konkurētspēja un ekonomikas atveseļošanās Eiropā.

Eirogrupas sanāksmē plānots pārrunāt starptautisko sanāksmju sagatavošanas, tai skaitā valūtas kursu norises. Savukārt paplašinātā formāta sanāksmē paredzēts pārrunāt aktuālo situāciju ar digitālo eiro un eirozonas konkurētspējas jautājumus. Sanāksmes dalībnieki uzklausīs pārskatu par saskaņoto iniciatīvu pārraudzību Kapitāla tirgus savienības kontekstā un pārrunās jautājumus, kas saistīti ar gatavošanos oktobra Eirosamitam.

ECOFIN sanāksmē Eiropas Komisija (EK) informēs ministrus par ekonomikas un finanšu situāciju Ukrainā. Paralēli tradicionālajam Ukrainas jautājumam darba kārtībā, ir iespējama priekšlikuma par Ukrainas Aizdevuma sadarbības mehānisma izveidošanu prezentācija. Šā gada 20. septembrī EK izplatīja jaunu regulas priekšlikumu, ar kuru izveido Ukrainas Aizdevuma sadarbības mehānismu. Tas paredz jauna instrumenta izveidi, kurš nodrošinās ietvaru, lai novirzītu Krievijas Centrālās bankas iesaldēto aktīvu virspeļņu Ukrainas vajadzībām.

Sanāksmes laikā paredzēts pārrunāt Atveseļošanas fonda īstenošanas progresu. Latvijā līdz 2024. gada 1. septembrim īstenošanā kopumā ir projekti par 1,51 miljardu eiro jeb 76,7% no pieejamā Atveseļošanas fonda finansējuma. Apjomīgākie projekti tiek īstenoti klimata pārmaiņu, nevienlīdzības mazināšanas, digitālās pārveides, un ekonomikas transformācijas un produktivitātes jomās.

ECOFIN sanāksmes ietvaros plānota arī viedokļu apmaiņa par 2024. gada Eiropas semestra procesā gūtajām atziņām. Tāpat EK informēs ministrus par finanšu pakalpojumu tiesību aktu īstenošanas statusu un progresu finanšu pakalpojumu direktīvu ieviešanā. Noslēgumā paredzēts izskatīt gaidāmo starptautisko sanāksmju aktuālos jautājumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI