DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Andris Sprūds darba vizītēs Somijā un Zviedrijā veicinās savstarpējo sadarbību aizsardzības jomā  

No 5. līdz 6. oktobrim aizsardzības ministrs Andris Sprūds darba vizītē apmeklēs Somiju un Zviedriju, kur tiksies ar abu valstu aizsardzības ministriem un pārrunās savstarpējo sadarbību aizsardzības jomā. 

5. oktobrī, A. Sprūds apmeklēs Helsinkus, Somijā, kur tiksies ar Somijas aizsardzības ministru Anti Hekanenu (Antti Häkkänen). Tikšanās laikā amatpersonas pārrunās reģionālās drošības aktualitātes, atbalstu Ukrainai, NATO aktualitātes, kā arī divpusējās un industrijas sadarbības jautājumus. 

Vizītes turpinājumā A. Sprūds apmeklēs Somijas parlamentu, kur tiksies ar aizsardzības komisijas pārstāvjiem, ka arī apmeklēs Eiropas izcilības centru hibrīdo draudu apkarošanā.  

Savukārt 6. oktobrī, A. Sprūds darba vizītē Zviedrijā apmeklēs militāro mācību apgabalu Revingehedā, kur tiksies ar Zviedrijas aizsardzības ministru Polu Jonsonu (Pål Jonson) un karavīriem, kuri gatavojas dienestam NATO Daudznacionālajā brigādē Latvija.  

Amatpersonas tikšanās laikā pārrunās abu valstu sadarbību aizsardzības jomā, tajā skaitā Zviedrijas nodomu rotācijas kārtībā iesaistīties NATO daudznacionālā brigāde Latvijā. Tāpat aizsardzības ministri apspriedīs reģionālās drošības un NATO aktualitātes, kā arī atbalsta sniegšanu Ukrainai. 

Vizītes turpinājumā aizsardzības ministrs apmeklēs Lundas Universitāti, kur piedalīsies diskusijā “Baltic Security Perspectives” par Baltijas valstu drošības aspektiem šī brīža ģeopolitiskajā situācijā. 

Somija ir Latvijas sabiedrotā, un abas valstis cieši sadarbojas Apvienotajos reaģēšanas spēkos, Ziemeļu grupā un citos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana. Latvija arī izmanto Somijas pieredzi visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas, kā arī valsts aizsardzības dienesta ieviešanā. Tāpat Somija iesaistās Baltijas aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) darbībā, nodrošinot Somijas pasniedzēju iesaisti koledžas darbā, kā arī abas valstis ir noslēgušas vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma “Patria”. 

Savukārt Latviju un Zviedriju vieno ilgstoša sadarbība vairākās jomās, kā arī kopīgs skatījums uz demokrātiju un reģiona drošību. Līdz ar Zviedrijas iestāšanos NATO, tā ir arī paziņojusi par nodomu iesaistīties NATO daudznacionālajā brigādē Latvijā, izvietojot kaujas bataljonu Latvijas teritorijā. Tāpat Zviedrija ir viena no 16 Dronu koalīcijas dalībvalstīm.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI