DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

CSP revidē IKP datus kopš 1995. gada un publicē detalizētu 2022. gada IKP novērtējumu

30. septembrī oficiālās statistikas portālā stat.gov.lv publicēts 1995. – 2023. gada iekšzemes kopprodukta (IKP) precizētais novērtējums, kā arī detalizētāki 2022. gada IKP dati.

Rīga, 30.09.2024.

Atbilstoši harmonizētajai Eiropas revīziju politikai Centrālā statistikas pārvalde (CSP) tāpat kā lielākā daļa Eiropas Savienības valstu 30. septembrī ir veikusi IKP datu etalonrevīziju1 un atbilstoši CSP revīziju politikas pamatnostādnēm ir publicēts 2022. gada IKP precizētais novērtējums un detalizētāki IKP dati.

Etalonrevīzijā tika pārskatītas visas nacionālo kontu datu laikrindas, sākot no 1995. gada. Ietekme uz IKP rezultātu faktiskajās cenās 1995. – 2009. gadā ir no -5,3 % līdz -2,1 % un 2010. – 2021. gadā no -3,7 % līdz       -2,0 %.

Lai gan etalonrevīzija ir būtiski samazinājusi IKP faktiskajās cenās, ietekme uz IKP pieauguma tempiem nav tik izteikta: no -1,8 procentpunktiem (2009. gadā) līdz +0,9 procentpunktiem (2005. un 2006. gadā). No 2012. līdz 2021. gadam revīziju ietekme svārstās robežās no -0,1 procentpunkta līdz +0,3 procentpunktiem.

Vienlaikus tika veikts detalizēts 2022. gada IKP aprēķins, izmantojot gada datu avotus. 2022. gads ekonomikā iezīmējās ar augstu nenoteiktību: gada sākums joprojām noritēja Covid-19 pandēmijas zīmē, bet 24. februārī Krievija iebruka Ukrainā, radot satricinājumu pasaules tirgos un atstājot būtisku ietekmi arī uz Latvijas ekonomiku.

Gada IKP datu revīzija ietekmē IKP ceturkšņu laikrindas. Balstoties uz revidēto 2022. gada IKP novērtējumu, pārrēķināts arī 2023. gada IKP novērtējums un attiecīgi arī visi ceturkšņu dati.

 

Detalizētāks apraksts par revīzijām pieejams oficiālās statistikas portāla metadatos.

Metodoloģiskā informācija:

IKP datu revīzijas tiek veiktas, lai uzlabotu IKP datu kvalitāti, atjaunojot vai ieviešot aprēķinos jaunus, detalizētākus datu avotus, kā arī novērstu iepriekš pielietotās metodoloģijas trūkumus. Tie var būt gan nacionāla līmeņa metodoloģijas pilnveidojumi, gan Eiropas līmeņa jaunas metodoloģijas vadlīnijas. Šīs revīzijas veicina IKP datu precizitāti, uzticamību un salīdzināmību gan iekšzemes, gan starptautiskajām vajadzībām.

Latvijas gadījumā etalonrevīzijā ir iekļautas metodoloģiskās izmaiņas, kas saistītas ar darbu pie Eiropas Savienības statistikas biroja Eurostat izvirzītajiem darbības punktiem, kas noteikti gan nacionālā kopienākuma pašu resursu pārbaudes cikla ietvaros, gan vispārējās valdības sektora pārmērīga budžeta deficīta procedūras ietvaros. Ir veiktas arī citas nelielas izmaiņas pielietotajā metodoloģijā un izmantotajos datu avotos.

Visas oficiālās statistikas portālā publicētās nacionālo kontu datu tabulas tiks pakāpeniski pārskatītas saskaņā ar datu publicēšanas kalendāru.

2025. gada 30. septembrī tiks publicēti no gada datu avotiem pārrēķinātie 2023. gada IKP dati.

1 Etalonrevīzija – Eiropas līmenī koordinēta datu revīzija, kas var novest pie būtiskām datu revīzijām visā IKP laikrindā. Tā ir jāveic vismaz reizi piecos gados, lai iekļautu jaunus datu avotus un/vai metodoloģiskas izmaiņas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI