DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Precizēts regulējums par amatpersonu došanos komandējumos

Ir izstrādāti grozījumi regulējumā par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi. Precizējumi attiecas arī uz speciālo gaisa līgumreisu izmantošanu. Ir piedāvāti  kritēriji tam, kādos gadījumos amatpersonām ir pieļaujams izmantot speciālos līgumreisus, lai dotos komandējumā vai atgrieztos no tā. Informācija par izmantotajiem speciālajiem lidojumiem iestādēm būs jāpublicē savā mājaslapā.

Lai ieviestu skaidrību speciālo reisu izmantošanas jomā un vienlaikus pildītu arī Ģenerālprokuratūras doto uzdevumu, Valsts kanceleja izstrādājusi grozījumus attiecīgajā regulējumā un nodod tos sabiedriskajai apspriešanai no 30. septembra līdz 13. oktobrim. 

Piedāvātie grozījumi paredz, ka valdības locekļiem un viņu pavadošajām delegācijām ir tiesības izņēmuma gadījumos izmantot speciālo gaisa līgumreisu.

Grozījumu projektā ir piedāvāti kritēriji, kas būtu pamatojums izmantot speciālo gaisa līgumreisu. Šie kritēriji ir:

  • Ārkārtas situācija vai izņēmuma stāvoklis, kad valstī ir izsludināts īpašais tiesiskais režīms, kura dēļ nav iespējams izmantot regulāros komercreisus;
  • Valsts drošības interešu ievērošana, lai novērstu valsts iekšējo un ārējo apdraudējumu un garantētu valsts aizsardzību, sabiedrības drošību un demokrātisku attīstību;
  • Regulāro komercreisu nepieejamība 12 stundu laikā pirms attiecīgā pasākuma sākšanās vai pēc tā noslēguma.

Papildus šiem kritērijiem izmaiņas regulējumā paredz, ka informācija par speciālajiem gaisa līgumreisiem būs jāpublicē konkrētās iestādes mājaslapā. Institūcijai, kura būs pasūtījusi speciālo lidojumu, mēneša laikā mājaslapā būs jānorāda, kāds ir bijis pamatojums šādai izvēlei un kādas ir bijušas lidojuma izmaksas. Tādā veidā tiks veicināts caurspīdīgums un sabiedrības informētība par šo jautājumu.

Tāpat ar šiem grozījumiem paredzēts atcelt iespēju saņemt piemaksu pie komandējumu dienas naudas.

Sabiedrība aicināta sniegt savus priekšlikumus un komentārus par grozījumu projektu no 30. septembra līdz 13. oktobrim TAP portālā: Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 12. oktobra noteikumos Nr. 969 "Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi".

Pēc tam iesniegtie priekšlikumi tiks apkopoti un publicēti. Pēc sabiedrības līdzdalības posma noslēgšanās grozījumu projekts tiks nodots atzinumu sniegšanai (termiņš: 10 darba dienas) ministrijām un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Ģenerālprokuratūrai un Valsts kontrolei. Ja būs nepieciešams, tiks organizētas papildu diskusijas, pirms grozījumu projektu virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI