DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Aicinām sniegt viedokli par tarifu liberalizāciju tirdzniecībai ar Ukrainu 

Aicinām uzņēmumus un uzņēmumu pārstāvjus īpaši tos, kas tirgojas ar Ukrainu vai ir ieinteresēti šajā tirgū, kā arī patērētāju pārstāvjus, pilsonisko sabiedrību un citas ieinteresētās puses sniegt viedokli par savstarpējo tarifu liberalizāciju, kas ir paredzēta pēc 2025. gada 5.jūnija saskaņā ar Eiropas  Savienības - Ukrainas Asociācijas nolīguma (AA) 29.pantu.  

Viedokli aicinām sniegt tiešsaistē Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē līdz š.g. 1. oktobra pusnaktij (pēc Briseles laika jeb līdz 1.oktobra plkst.1.00 pēc Latvijas laika). Lai sniegtu viedokli, personai jāreģistrējas vai jāpieslēdzas caur sociālo mediju kontu. Norādītajā vietnē iespējams iepazīties arī ar citu dalībvalstu personu sniegtajiem viedokļiem šīs aptaujas ietvaros.  

Pēc visu ieinteresēto pušu viedokļu apkopošanas Komisija uzsāks darbu pie ES Padomes lēmuma priekšlikuma izstrādes, kas saskaņā ar ES-Ukrainas AA ļautu paātrināt muitas nodokļu savstarpējo atcelšanu attiecībā uz precēm, kuru tirdzniecība vēl nav liberalizēta. Tas dotu labumu uzņēmumiem un iedzīvotājiem gan ES, gan Ukrainā. Notiekošās sarunas paver iespēju vēl vairāk palielināt ES uzņēmumu piekļuvi Ukrainas tirgum un vienlaikus nodrošināt pienācīgus un vienlīdzīgus konkurences apstākļus divpusējai tirdzniecībai, lai palīdzētu pakāpeniski integrēt Ukrainu vienotajā tirgū.  

Ja nenotiks tarifu liberalizācija saskaņā ar 29. pantu un netiks pagarināti autonomie tirdzniecības pasākumi, uz tirdzniecību atkal attieksies nosacījumi, kas bija spēkā, pirms sākās Krievijas nelikumīgais agresijas karš pret Ukrainu. Tas nozīmē ievērojamu Ukrainas eksporta samazinājumu, kas negatīvi ietekmēs Ukrainas ekonomikai laikā, kad Eiropadome ir atkārtoti uzsvērusi, ka tā nelokāmi atbalstīs Ukrainu “tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, un tik intensīvi, cik vajadzīgs”. 

Vienlaikus Komisija turpinās cieši uzraudzīt importu no Ukrainas un analizēs tā ietekmi uz ES tirgu, pirms tā iesniegs Padomes lēmuma priekšlikumu.  

Plašāka informācija par Asociācijas nolīgumu ar Ukrainu latviešu valodā pieejama Eiropas Savienības Oficiālā Vēstneša tīmekļa vietnē 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI