DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Daugavpilī atklāts Raiņa centrs

Publicitātes foto.

Atzīmējot Dzejas dienas un slavenā latviešu dzejnieka Raiņa dzimšanas dienu, trešdien, 11. septembrī, svinīgā pasākumā, piedaloties Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājam Andrejam Elksniņam, domes deputātei, Kultūras un izglītības jautājumu komitejas priekšsēdētājai Līvijai Jankovskai, literatūrzinātniecei Gaidai Jablovskai, kā arī rakstniekam, publicistam un Rīgas Latviešu biedrības Goda biedram Ērikam Hānbergam, bijušās J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolas atklāts Raiņa centrs.

Skola Daugavas kreisajā krastā dibināta 1875. gadā kā Grīvas vācu skola. Te mācījās daudzas Grīvas, Daugavpils un Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, tostarp arī latviešu dzejnieks, dramaturgs, tulkotājs, teātra darbinieks, žurnālists un politiķis Jānis Pliekšāns jeb Rainis. Aktualizējot mazāk zināmās pilsētas vēstures lappuses un akcentējot Raiņa saistību ar Daugavpili, pašvaldība šī gada pavasarī lēma izveidot jaunu kultūrvietu bijušās skolas ēkā Grīvā, tādā veidā paplašinot kultūras un tūrisma pakalpojumu pieejamību pilsētā.

Jaunizveidotā Raiņa centra koncepcijas autore ir Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja vadītāja p.i., māksliniece Līga Čible. Pie centra satura un tūrisma piedāvājuma strādāja pašvaldības darba grupa, kurā tika iesaistīti pašvaldības kultūras un tūrisma jomu pārstāvji, muzeju speciālisti, vēsturnieki, mākslinieki, Daugavpils Universitātes pārstāvji un literatūrzinātniece Gaida Jablovska.

Svinīgajā centra atklāšanas pasākumā piedalījās arī Raiņa muzeju vadītāji, Daugavpils pašvaldības iestāžu pārstāvji, Daugavpils Universitātes vadība, Daugavpils pilsētas un Augšdaugavas novada kultūras un sabiedriskie darbinieki, Grīvas apkaimes un Daugavpils iedzīvotāji.

Uzrunājot klātesošos, rakstnieks, publicists un Rīgas Latviešu biedrības Goda biedrs Ēriks Hānbergs atzinīgi novērtēja Raiņa centra izveidi Daugavpilī, uzsverot, ka tas ir nozīmīgs solis ceļā uz ciešāku Rīgas un Daugavpils Latviešu biedrību sadarbību. Sveicot Raiņa centra veidotājus un paspiežot roku Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājam Andrejam Elksniņam, Ē. Hānbergs uzsvēra, ka Raiņa centra izveide ir tālredzīgs pašvaldības lēmums.

Raiņa centrs darbosies Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja paspārnē, piedāvājot daugavpiliešiem un pilsētas viesiem iepazīt Daugavas kreisā krasta vēsturi, kultūras mantojumu un ievērojamas personības.

Sākumā apmeklētājiem tiks piedāvātas trīs ekspozīcijas, kas ļaus apmeklētājiem iepazīt ne tikai Grīvas vēsturi un Raini, bet arī citas ar Grīvu saistītas, Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, piemēram, botāniķi, augu ģeogrāfu, matemātiķi un filozofu Karli Reinholdu Kupferu un grafiķi, vienu no Latvijas ģerboņa veidotājiem, vērtspapīru, naudaszīmju un monētu metu autoru Rihardu Zariņu, kuri 19. gadsimta beigās dzīvoja un mācījās Grīvā.

Pašlaik Raiņa centrs apmeklētājiem ir pieejams bez maksas pēc iepriekšēja pieraksta, zvanot uz tālr. 654 22709. Jau tuvākajā laikā tiks apstiprināts Raiņa centra maksas pakalpojumu cenrādis darba laiks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI