DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Notiks starptautiska konference “Rainis un Aspazija starp laikabiedriem Eiropas kultūrtelpā”

FOTO: Kristaps Runcis.

Tuvojoties Raiņa un Aspazijas 160. jubilejas gadam, 26. un 27. septembrī Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jūrmala, Jāņa Pliekšāna iela 5/7) notiks starptautiska, starpdisciplināra zinātniska konference “Rainis un Aspazija starp laikabiedriem Eiropas kultūrtelpā”.

Rainis un Aspazija bija Eiropas un pasaules mēroga literāti un sabiedriski politiskie darbinieki, kas iestājās par cilvēktiesībām, demokrātiju, nacionālas valsts un vienotas Eiropas ideju. Konferences referātu tēmu loks ietver Raiņa un Aspazijas idejas laikmeta kontekstā; abu dzejnieku saistību ar nozīmīgām personībām 19./20. gs. mijā, viņu idejām un darbiem; idejiskus strāvojumus Raiņa un Aspazijas laikā Latvijā un citviet Eiropā, to saskari un attīstību; rakstnieču un sieviešu tiesību problemātiku; personību paštēlu un tēlu sabiedrībā cauri laikiem; mūsdienīga personības muzeja lomu personības piemiņas saglabāšanā un tālāknodošanā; radošās partnerattiecības Eiropas valstīs.

Konferencē piedalīsies humanitāro zinātņu pētnieki un muzeju pārstāvji Kristiāna Ābele, Benedikts Kalnačs, Zita Kārkla, Kārlis Vērdiņš, Jānis Zālītis u. c., kā arī viesi no Lietuvas, Igaunijas, Slovēnijas un Somijas. Ar plenārreferātiem uzstāsies Gundega Grīnuma, Vita Matīsa, Viola Parente-Čapkova (Somija), Marijans Dovičs (Slovēnija). 26. septembrī konferences darba valoda būs angļu, 27. septembrī – latviešu.

Konference noslēgsies ar diskusiju “Pagātnes personības un mūsdienu cilvēks”. To vadīs Raimonds Briedis, piedalīsies Inga Ābele, Māra Grudule, Arnis Koroševskis, Katrīna Kūkoja, Mārtiņš Mintaurs.

Konferenci rīko Memoriālo muzeju apvienība, Raiņa un Aspazijas muzejs un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība, Biedrība “Latvija-Šveice”, VPP projekts “Naratīvs, forma un balss: literatūras iesakņotība kultūrā un sabiedrībā” (Nr. VPP-LETONIKA-2022/3-0003)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI