DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Banka rīko ekspertu sarunu “Kā veicināt mājokļu kreditēšanu reģionos?”

Piektdien, 2024. gada 20. septembrī, Latvijas Banka rīko ekspertu sarunu “Kā veicināt mājokļu kreditēšanu reģionos?”. Diskusijas sākums plkst. 10.00, tā notiks viesnīcā “Pullman” (Rīgā, Jēkaba ielā 24, – starp Saeimu un Nacionālo teātri).

Ekspertu diskusijas laikā iztirzāsim virkni jautājumu:

  • Kādi ir būtiskākie kavēkļi kreditēšanas attīstībai mājokļu tirgū Latvijas reģionos?
  • Kādus uzlabojumus varam veikt kreditēšanas atbalsta programmās?
  • Vai banku klātbūtne valstspilsētās un novadu administratīvajos centros būtu pozitīvs grūdiens kreditēšanai?

Ekspertu sarunu moderēs žurnāliste Kristīne Garklāva. Sarunu ievadīs Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Pētniecības daļas vadītājs Kārlis Vilerts ar prezentāciju par mājokļu kreditēšanas situāciju reģionos un galvenajām atziņām, kas atspoguļotas "Finanšu Pieejamības Pārskatā 2024" (https://www.bank.lv/aktualitates-banklv/publikacijas/finansu-pieejamibas-parskats).

Ekspertu sarunā piedalīsies:

  • Gunārs Ansiņš, Liepājas domes priekšsēdētājs;
  • Kaspars Lukačovs, Luminor privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā;
  • Reinis Bērziņš, AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" valdes priekšsēdētājs.

Mājokļu kreditēšanas aktivitāte krasi atšķiras starp Latvijas pašvaldībām. Pierīgas pašvaldībās izsniegto mājokļa kredītu atlikums ir tuvu eirozonas vidējiem rādītājiem, taču citviet Latvijā kreditēšana ir ļoti gausa, nepārsniedzot 10 % no pašvaldības iekšzemes kopprodukta. Tas attiecas arī uz valstspilsētām un novadiem ar augstu ekonomiskās aktivitātes līmeni.

Lielā variācija mājokļu kreditēšanas aktivitātē atspoguļo vāju finanšu pakalpojumu pieejamību Latvijas reģionos, un tas liek meklēt risinājumus, kā veicināt kreditēšanas un citu finanšu pakalpojumu pieejamību visā Latvijā.

Latvijas Banka šovasar rīkoja reģionālo sarunu ciklu, kura laikā tikās ar uzņēmējiem un pašvaldību pārstāvjiem, lai pārrunātu Latvijas tautsaimniecības aktualitātes un finanšu pakalpojumu pieejamību reģionos, kā arī situāciju mājokļu kreditēšanā. Visos reģionos viens no būtiskākajiem uzņēmēju un pašvaldību vadītāju minētajiem izaicinājumiem bija finanšu pakalpojumu, t. sk. kreditēšanas, pieejamība, kā arī banku un to klientu fiziskā un savstarpējās izpratnes attālināšanās.

Daudzviet Latvijā uzņēmējdarbības vidi būtiski ietekmē kvalitatīvu mājokļu trūkums un mājokļa kredītu nepieejamība. Lielākas valsts garantijas mājokļu būvniecībai vai iegādei Latvijas reģionos ir solis pareizajā virzienā, bet darāmā vēl ir daudz. Latvijas Banka sniegs virkni priekšlikumu, kā uzlabot mājokļu kreditēšanu reģionos.

Ekspertu sarunas tiešraides laikā būs iespējams uzdot jautājumus ekspertiem – "sli.do", kods #naudaregionos.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ir iespēja vērot diskusiju tiešraidē makroekonomika.lv (Ekspertu saruna: Kā veicināt mājokļu kreditēšanu reģionos? | Ekspertu sarunas | Makroekonomika) vai klātienē (iepriekš piesakoties, rakstot uz e-pasta adresi janis.silakalns@bank.lv).

Ieskats iepriekšējās Ekspertu sarunās par dažādiem Latvijas tautsaimniecībai būtiskiem jautājumiem – https://www.makroekonomika.lv/ekspertu-sarunas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI