DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijā 2024. gada 1. pusgadā veikti 395 milj. bezskaidrās naudas maksājumu 491,8 mljrd. eiro kopapjomā  

Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji (kredītiestādes, elektroniskās naudas iestādes, maksājumu iestādes, krājaizdevu sabiedrības, Latvijas Banka un Valsts kase) 2024. gada 1. pusgadā veica 395.0 milj. klientu bezskaidrās naudas maksājumu 491.8 mljrd. eiro kopapjomā. Vidēji dienā veikti 2.2 milj. maksājumu 2.7 mljrd. eiro apjomā.  

Salīdzinājumā ar 2023. gada 1. pusgadu kopējais klientu bezskaidrās naudas maksājumu skaits 2024. gada 1. pusgadā palielinājās par 6 %, bet maksājumu kopapjoms – par 226 %. Skaita pieaugumu noteicis karšu maksājumu skaita kāpums, taču straujo apjoma palielināšanos veicinājis viens no klientu kredīta pārvedumu veidiem – iekšbankas maksājumi –, kuros ietverts arī pakalpojums, ko bankas atsāka piedāvāt pēc ilgāka pārtraukuma, – "noguldījums uz nakti" juridiskajām personām. Šādi noguldījumi ļauj katru nakti noguldīt norēķinu kontos esošos naudas līdzekļus noguldījuma kontā, par to saņemot procentu maksājumus, bet nākamajā dienā nauda "atgriežas" norēķinu kontā un ir izmantojama ikdienas norēķinu vajadzībām.  

Savukārt kredīta pārvedumu skaits un apjoms, neietverot iekšbankas maksājumus, bija 48.0 milj. maksājumu 64.0 mljrd. eiro apjomā (pieaugums attiecīgi par 3 % un 31 %). 

Līdzīgi kā iepriekšējos gados visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi (65.5 % no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita) un klientu kredīta pārvedumi (31.5 % no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita). Pieauga arī e-naudas izmantošana, sasniedzot jau 3 % no kopējā maksājumu skaita. 

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2024. gada 1. pusgada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2.2 milj. maksājumu karšu (vidēji 1.2 kartes uz vienu iedzīvotāju).  

Iedzīvotājiem bija pieejami 51.8 tūkst. karšu pieņemšanas vietu (POS), 875 bankomāti Latvijā, kā arī 6.6 tūkst. POS un 7 bankomāti, ko Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina ārvalstīs. 2024. gada 1. pusgada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3.1 milj. klientu norēķinu kontu (vidēji 1.6 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju).  

Paplašināts pārskats par starpbanku maksājumu sistēmu darbību, maksāšanas līdzekļu attīstību un citām būtiskām bezskaidrās naudas norēķinu jomām pieejams Latvijas Bankas tīmekļvietnē (https://www.bank.lv/statistika/dati-statistika/maksajumu-sist-statistika).  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI