DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Ekoskolu Vasaras forumā skolēni un pedagogi iepazinās ar atkritumu samazināšanas principiem

Pēc četru gadu pārtraukuma no 19. līdz 24. augustam Liepājā norisinājās Vides izglītības fonda organizētais Ekoskolu Vasaras forums, kur pulcējās vairāk nekā 230 jaunieši un pedagogi. Pasākums notika sadarbībā ar Liepājas Valsts tehnikumu un Liepājas domi.

Sešu dienu garumā jaunieši un pedagogi piedalījās vides aizsardzību un izglītību saistītās mācībās un praktiskās nodarbībās. Tika pievērsta īpaša uzmanība aprites ekonomikas principiem un to praktiskai izpausmei ikdienā, kā arī - kas ir klimata emocijas un kāpēc par tām jārunā, kāds ir ilgtspējīga produkta dizains, kas jāņem vērā, plānojot vides aizstāvības iniciatīvas, atjaunīga enerģija, videi draudzīga pārvietošanās ikdienā un klimatneitralitāte.

''Ekoskolu forums ir lieliska tradīcīja un vērtība, kuras laikā gan skolēni, gan pedagogi var tikties un apmainīties ar pieredzes stāstiem, kā arī aktualizēt savas zināšanas un prasmes, piedaloties lekcijās un meistarklasēs par aprites ekonomiku, par dabu, par vidi. Šīs papildinātās kompetences pēc tam tiek pārnestas izglītības iestādes ikdienas darbā, veicinot bērnu un jauniešu, kolēģu domāšanas un ikdienas paradumu maiņu par labu videi,'' stāsta Ieva Freimane-Mihailova, SIA ZAAO vides izglītības nodaļas vadītāja.

Viens no jauniešu uzdevumiem foruma laikā bija pārdomāt un analizēt, kādi aprites ekonomikas principi nav pilnvērtīgi ieviesti viņu izglītības iestādēs. Komandām bija jāsagatavo prezentācija par to, kā, viņuprāt, varētu izskatīties videi draudzīga nākotnes skola. Ieteiktie risinājumi un idejas plānots realizēt Rīcību dienu kampaņas ietvaros, kas norosināsies jau novembrī. Ierosinātās aktivitātes bija dažādas, piemēram, lielāka digitalizācijas iespēju izmantošana, lai samazinātu drukāšanas apjomu, lietu labošana, nevis izmešana, kā arī otrreizēja tekstila izmantošana, pāršujot esošās drēbes vai veicot drēbju maiņu.

Forums norisinājās divās daļās: pirmās trīs dienas bija veltītas pedagogiem, bet nākamās četras dienas – skolēniem. Gan pedagogu, gan skolēnu programmās bija daudzveidīgas izglītojošas un interaktīvas nodarbības par vides aizsardzības tēmām, tostarp nodarbības Dabas mājā, pieredzes apmaiņas sesijas, atraktīvi komandu uzdevumi, ekskursija uz Liepājas RAS atkritumu poligonu, saliedēšanās aktivitātes un, protams, ballīte.

Dalībnieku (izglītības iestāžu) saraksts: ej.uz/EVF2024_macibu_iestades

Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas ap 200  izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Ekoskolu programmā var darboties, arī nepretendējot uz Ekoskolas statusu, bet vienkārši piedaloties programmas vides izglītības aktivitātēs - akcijās, kampaņās, konkursos, apmācībās, pieredzes apmaiņās, forumos u.c. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem vides izglītības mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI