DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ekoskolu apbalvošanas ceremonijā 90 izglītības iestādes saņems starptautisko Zaļo karogu

Katru gadu Ekoskolu programma piesaista jaunus dalībniekus, kuri izrāda aizrautību par vides aizsardzību un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem, kā arī pauž apņēmību veicināt pozitīvas pārmaiņas vides labā. Lai izteiktu pateicību par izglītības iestāžu sniegumu vides izglītības jomā, tiek rīkota Ekoskolu apbalvošanas ceremonija. Šis notikums ir veltīts izglītības iestāžu sasniegumiem gan vides aizsardzības jautājumu integrēšanā mācību procesā, gan praktiskās darbībās, kas palīdz saglabāt vidi, iesaistot arī plašāku sabiedrību. 

Šogad kopā tiek apbalvotas 195 izglītības iestādes, no tām 90 izglītības iestādes saņems prestižo starptautisko Zaļo karogu, tostarp piecām izglītības iestādēm tiks piešķirts augstākais programmas apbalvojums - Ekoskolu Zaļais karogs ar  vēstnieku statusu, 52 - iegūs Latvijas Ekoskolu sertifikātu. 

Apbalvojumu vidū ir ne tikai skolas, bet arī augstskolas. Latvijas Universitāte pirmo reizi tiks godināta ar starptautisko Zaļo karogu, bet Vidzemes augstskola iegūs Latvijas Ekoaugstskolas titulu un sertifikātu.

''Pasaulē plīvo vairāk nekā 19 000 Zaļie karogi, kas apliecina izglītības iestāžu sasniegumus vides izglītībā, vides aizsardzībā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā ne tikai izglītības iestādēs, bet arī vietējās kopienās. Prieks, ka Latvijā 90 izglītības iestādes ir veikušas šo svarīgo darbu, veicinot gan iestāžu, gan sabiedrības izpratni par vidi, attīstot atbildīgu attieksmi, vērtības un interesi, kas mudina rīkoties vides labā. Svarīgi, ka šajā procesā iesaistās ne tikai skolas, bet arī plašāka sabiedrība, tādējādi veicinot kopējo vides apziņu. Vēlos uzsvērt, ka katras skolas dalība programmā ir nozīmīga un novērtēta, neatkarīgi no saņemtā apbalvojuma, jo jebkurš ieguldījums vides labā ir svarīgs. Ekoskolu programmai var pievienoties jebkurā laikā un tajā var piedalīties arī bez mērķa iegūt Ekoskolas statusu. Mūsu mērķis ir, lai katra izglītības iestāde iesaistītos programmā atbilstoši savām iespējām un interesēm, izmantojot Ekoskolu programmas piedāvātās iespējas vides izglītībā,'' stāsta Vides izglītības fonda programmas Ekoskola vadītājs Daniels Trukšāns. 

Katru gadu Ekoskolu nacionālā žūrija rūpīgi analizē mācību iestāžu paveikto mācību gada laikā, ņemot vērā Ekoskolu programmas kritērijus un 7 soļu metodoloģiju. Mācību iestāžu veikumu izvērtē pārstāvji no plaši pārstāvētas žūrijas: Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija, Baltijas Vides forums, Zaļā brīvība, Latvijas Dabas fonds, Vides izglītotaju asociācija, Valsts Izglītības Satura centrs, SIA ''ZAAO'' Dabas un tehnoloģiju parks URDA, UNESCO LNK un Vides Izglītības fonds (FEE).

Ar apbalvoto izglītības iestāžu sarakstu var iepazīties šeit: ej.uz/rezultati24 

Ekoskolu programmas dalībnieki: ekoskolas.lv/#dalibnieki 

Ekoskolu apbalvošanas ceremonija notiks 11. septembrī plkst. 11.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Pasākumu ievadīs Andžeja Grauda Bungu skolas priekšnesums, kam sekos Ekoskolu sveikšana. Tāpat tiks atklāta starptautiskā Rīcības dienu kampaņa, iepazīstināsim ar Ekoskolu un Jauno vides reportieru programmu aktualitātēm, savukārt UNESCO LNK Izglītības sektora vadītāja Elīna Bērziņa sniegs pārskatu par jaunākajām aktualitātēm izglītības iestādēm un atklās Pasaules lielāko mācību stundu. Ceremoniju noslēgumā koncerts ar hiphopa mākslinieka Zeļģa uzstāšanos.

Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē, kas šogas svin 30 gadu jubileju. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas ap 200  izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Ekoskolu programmā var darboties, arī nepretendējot uz Ekoskolas statusu, bet vienkārši piedaloties programmas vides izglītības aktivitātēs - akcijās, kampaņās, konkursos, apmācībās, pieredzes apmaiņās, forumos u.c. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem vides izglītības mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI