DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Augustā uzņēmēju noskaņojums uzlabojies visās saimnieciskās darbības jomās

Uzņēmēju noskaņojums 2024. gada augustā, salīdzinot ar jūliju, uzlabojās visās saimnieciskās darbības jomās: mazumtirdzniecībā un pakalpojumu sektorā tas bija pozitīvs, bet būvniecībā un apstrādes rūpniecībā negatīvs, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Mazumtirdzniecībā uzņēmēju noskaņojums pēc divu mēnešu pārtraukuma atkal pozitīvs

Augustā konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā pēc sezonāli koriģētiem datiem1 bija 1,7, un, salīdzinot ar jūliju, tas ir pieaudzis par 2,2 procentpunktiem. Pēc sezonāli nekoriģētiem datiem uzņēmēju noskaņojums gan pārtikas, gan nepārtikas preču, kā arī degvielas mazumtirdzniecībā ir pozitīvs (attiecīgi 7,8, 6,1 un 10,7). Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pārtikas preču un degvielas mazumtirdzniecībā konfidences rādītājs samazinājies attiecīgi par 7,0 un 2,8 procentpunktiem, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecībā pieaudzis par 2,3 procentpunktiem. Automobiļu pārdošanā konfidences radītājs ir negatīvs (- 1,0) un, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, nav būtiski mainījies. Savukārt automobiļu rezerves daļu un piederumu tirdzniecībā, apkopē un remontā pēdējos trīs mēnešos uzņēmēju noskaņojums bijis visai svārstīgs: jūnijā pozitīvs (10,3), jūlijā strauji pasliktinājies (- 7,8), augustā atkal uzlabojies, bet joprojām nedaudz zem nulles (- 0,9).

Pakalpojumu sektorā noskaņojums pozitīvs lielākajā daļā apakšnozaru

Pakalpojumu sektorā augustā pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs bija 3,7, un uzņēmēju noskaņojums, salīdzinot ar jūliju, ir uzlabojies par 3,0 procentpunktiem, sasniedzot augstāko vērtību kopš 2023. gada marta. Optimistiskākie augustā tāpat kā iepriekšējā mēnesī pēc sezonāli nekoriģētiem datiem bija uzņēmēji izmitināšanā (24,2) un iznomāšanā un ekspluatācijas līzingā (22,1), kā arī apdrošināšanā (22,4). No 30 apsekotajām pakalpojumu nozarēm augustā negatīvi noskaņojuma rādītāji fiksēti tikai sešās, un trīs no tām ir transporta nozares: ūdens transports (- 5,2), gaisa transports (- 3,8) un sauszemes transporta pakalpojumi (- 1,3), bet vispesimistiskākie augustā bijuši uzņēmēji arhitektūras un inženiertehniskajos pakalpojumos (- 6,3).

Būvniecībā uzņēmēju noskaņojums pesimistisks, uzlabojums minimāls

Būvniecībā pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs augustā bija - 16,1, kas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir uzlabojies par 0,3 procentpunktiem, bet joprojām ir ļoti zems.

Pēc sezonāli nekoriģētiem datiem konfidences rādītājs augustā, salīdzinot ar jūliju, palielinājies ēku būvniecībā (par 1,1 procentpunktu), samazinājies inženierbūvniecībā (par 4,4 procentpunktiem), bet specializētajos būvdarbos nav būtiski mainījies.

Apstrādes rūpniecībā noskaņojums nedaudz uzlabojas

Apstrādes rūpniecībā pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs augustā bija - 8,2. Salīdzinot ar jūliju, tas pieaudzis par 0,7 procentpunktiem.

No 23 apsekotajām apstrādes rūpniecības nozarēm augustā pēc sezonāli nekoriģētiem datiem tikai divās konfidences rādītāji bija pozitīvi: metālu ražošanā (12,5) un gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā (2,5). Uzņēmēju noskaņojums pieauga šādās pēc īpatsvara nozīmīgās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā (par 7,1 procentpunktu), pārtikas produktu (par 3,3 procentpunktiem) un metālizstrādājumu, izņemot mašīnas un iekārtas, ražošanā (par 4,5 procentpunktiem). Savukārt noskaņojums pasliktinājās datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 16,0 procentpunktiem), nemetālisko minerālu izstrādājumu (par 0,9 procentpunktiem) un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (par 0,4 procentpunktiem). Viszemākais konfidences rādītājs augustā bija farmaceitisko pamatvielu un preparātu ražošanā (- 24,6), kur uzņēmēju noskaņojuma rādītāji ir īpaši zemi jau kopš maija.

2024. gada augustā ekonomikas sentimenta rādītājs2 Latvijā bija 97,3 (iepriekšējā mēnesī 96,0), savukārt nodarbinātības izmaiņu gaidu rādītājs turpināja samazināties, sasniedzot 97,2 ,un pēdējos piecus mēnešus ir zemāks par ilgtermiņa vidējo vērtību.

Ekonomiskā nenoteiktība pieaugusi visās saimnieciskās darbības jomās

Ekonomiskās nenoteiktības rādītājs, kas raksturo sociālekonomiskās situācijas prognozējamību valstī, augustā pieaudzis visās saimnieciskās darbības jomās: rūpniecībā par 1,0, būvniecībā par 2,2, bet pakalpojumu sektorā un mazumtirdzniecībā attiecīgi par 1,1 un 0,8 procentpunktiem. Savukārt patērētāju3 sniegtais nenoteiktības vērtējums augustā ir negatīvs (- 2,0), tātad sociālekonomiskā situācija patērētāju skatījumā kļuvusi lielākā mērā prognozējama.

 

Darbaspēka uzkrāšanas rādītājs raksturo uzņēmēju īpatsvaru, kuri, tuvākajā laikā paredzot uzņēmuma aktivitātes vai preču, vai pakalpojumu pieprasījuma samazināšanos, tomēr neplāno samazināt nodarbināto skaitu. Augustā šī rādītāja vērtība bija 8,0, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā jūlijā.

Plašāka informācija par konjunktūras rādītājiem pieejama oficiālās statistikas portāla sadaļā “Uzņēmējdarbības prognozes (konjunktūras rādītāji)”.

1 Uzņēmumu konjunktūras apsekojumus rūpniecībā, būvniecībā, mazumtirdzniecībā un pakalpojumu sektorā CSP ik mēnesi veic atbilstoši ES Kopīgās saskaņotās konjunktūras un patērētāju apsekojumu programmas metodoloģijai ar Eiropas Komisijas līdzfinansējumu.

2 Ekonomikas sentimenta, nodarbinātības izmaiņu gaidu, ekonomikas nenoteiktības un darbaspēka uzkrāšanas kompozītos rādītājus, izmantojot dalībvalstu veikto konjunktūras apsekojumu rezultātus, pēc vienotas metodoloģijas aprēķina Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu lietu ģenerāldirektorāts (ECFIN).

3 Patērētāju konjunktūras apsekojumu ik mēnesi atbilstoši ES Kopīgās saskaņotās konjunktūras un patērētāju apsekojumu programmas metodoloģijai ar Eiropas Komisijas līdzfinansējumu veic kompānija “Latvijas Fakti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI