DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Paplašināts veterinārajās aptiekās pieejamo zāļu klāsts 

Valdība otrdien, 13. augustā, apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus noteikumos par veterināro zāļu izplatīšanu, uzlabojot veterināro zāļu pieejamību. 

Grozījumos noteikta kārtība veterināro zāļu labas izplatīšanas prakses sertifikāta izsniegšanai. Pārtikas un veterinārais dienests turpmāk atbilstoši ES tiesību aktiem novērtēs lieltirgotavu atbilstību noteiktām prasībām attiecībā uz personālu, telpām, veterināro zāļu transportēšanu u.c. prasībām, izsniedzot labas izplatīšanas prakses atbilstības sertifikātu. Sertifikāta iegūšana nodrošinās augstu veterināro zāļu kvalitāti un dos iespēju veterināro zāļu lieltirgotavām piedalīties kopējā ES tirgū. 

Savukārt, lai patērētajam nodrošinātu skaidru informāciju par licencētām veterināro zāļu tālpārdošanas vietām, grozījumi noteikumos precizē informāciju, kas veterinārajai aptiekai vai aptiekai, kas izplata veterinārās zāles, jānorāda savā mājaslapā, izplatot veterinārās zāles ar tīmekļa starpniecību. 

Lai nodrošinātu augstu dzīvnieku veselības aizsardzības līmeni, turpmāk veterinārās narkotiskās un psihotropās zāles dzīvnieku īpašniekiem, uzrādot praktizējoša veterinārārsta izrakstītu veterināro recepti, būs iespējams iegādāties arī veterinārajās aptiekās, kas saņēmušas licenci narkotisko un psihotropo zāļu izplatīšanai. Noteikumos noteikta kārtība, kā veterinārā aptieka var saņemt licenci, kā arī norādītas prasības veterināro narkotisko un psihotropo zāļu izplatīšanai, uzglabāšanai, iznīcināšanai un uzskaitei, kā arī īpašo veterināro recepšu uzglabāšanai, lai nodrošinātu narkotisko un psihotropo zāļu izsekojamību. 

Pēc grozījumu spēkā stāšanās lieltirgotavas varēs izsniegt narkotiskās un psihotropās zāles veterinārajām aptiekām, kuras atbilstoši farmācijas un veterinārfarmācijas jomu regulējošiem normatīviem aktiem ir tiesīgas iegādāties II un III sarakstā iekļautās zāles, kā arī zinātniski pētnieciskajām un izglītības iestādēm, kas saņēmušas Zāļu valsts aģentūras izsniegtu atļauju I, II un III sarakstā iekļauto augu audzēšanai vai I, II un III sarakstā iekļauto vielu un zāļu apritei. 

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 11. janvāra noteikumos Nr. 35 “Kārtība, kādā izsniedzamas, apturamas, pārreģistrējamas un anulējamas speciālās atļaujas (licences) veterinārfarmaceitiskajai darbībai””, Grozījumi Ministru kabineta 2008. gada 17. jūnija noteikumos Nr. 441 “Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu iepirkšanas, saņemšanas, uzglabāšanas, izplatīšanas, izsniegšanas, uzskaites un iznīcināšanas kārtība zāļu un veterināro zāļu ražošanā, zāļu un veterināro zāļu lieltirgotavās un aptiekās”” un “Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 31. maija noteikumos Nr. 326 “Veterināro zāļu izplatīšanas un kontroles noteikumi”” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI