DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministre ar Moldovas žurnālistiem dalās pieredzē par Latvijas pievienošanos ES

2024. gada 18. jūnijā Ārlietu ministre Baiba Braže tikās ar žurnālistu grupu no Moldovas un dalījās pieredzē par Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā (ES). Žurnālisti Latvijā ieradušies vairāku dienu mācību vizītē, ko organizē ES delegācija Moldovā. Vizītes mērķis ir veicināt izpratni par integrācijas ES procesu, kā arī pārrunāt Latvijas ieguvumus no 20 gadu dalības ES. Šī ir svarīga vizīte, gatavojoties 20. oktobrī Moldovā gaidāmajam konstitucionālajam referendumam par valsts pievienošanos ES. Vienlaikus tā būs iespēja  atspēkot Moldovā pieaugošo pro-krievisko spēku ES integrācijas idejas apšaubīšanu.

Baiba Braže: “Žurnālistu loma ir nozīmīga, lai sabiedrība varētu iegūt objektīvu un visaptverošu informāciju, pieņemot lēmumus par savu rīcību. Tikšanās ar ekspertiem, kuri strādāja ar Latvijas integrācijas ES jautājumiem, žurnālistiem sniedz detalizētāku ieskatu un izpratni par to, ka pievienošanās ES nav tikai politisks process un mērķis – ikvienai kandidātvalstij ir jāizpilda konkrētas prasības un praktiski soļi, lai tā atbilstu vienotajām ES normām un likumiem: jānodrošina likumdošanas saderība, jāsakārto tieslietu sistēma, jābūt stabilām institūcijām demokrātijas nodrošināšanai, jāievēro likuma vara, cilvēktiesības un pamata brīvības, jānodrošina funkcionējoša tirgus ekonomika”.

B. Braže arī uzsvēra, ka vizītei ir svarīga nozīme Moldovas sabiedrības noturības stiprināšanā, ņemot vērā Krievijas intensīvās dezinformācijas kampaņas nolūkā palēnināt Moldovas integrāciju ES, mazināt sabiedrības uzticību valdībai un tās īstenotajam ārpolitikas kursam. Izpratne par Latvijas pieredzi Moldovas žurnālistiem ļaus padziļināti informēt savas valsts sabiedrību par Moldovas izvēlētā ārpolitikas virziena ieguvumiem no dalības ES.

2024. gada 25. jūnijā Luksemburgā plānots rīkot starpvaldību konferenci, kurā oficiāli tiks atklātas iestāšanās sarunas, uzsākot praktisko darbu, lai pārņemtu ES tiesību aktu kopumu. Moldova tāpat kā Ukraina kopš 2022. gada ir ES kandidātvalsts. ES dalībvalstis 2023. gada beigās pieņēma lēmumu uzsākt iestāšanās sarunas ar abām valstīm.

Žurnālistu delegācijā ir pārstāvji no Radio Moldova, TV8, Realitatea Press Group, AGORA, NordNews un CU SENS.

Vizītes laikā no 18. līdz 21. jūnijam žurnālisti tiekas ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Delfi.lv žurnālistiem, Rīgas Ekonomikas augstskolas pārstāvjiem, Valsts Kancelejas Stratēģiskās komunikācijas direktoru, Moldovas vēstniecības un Moldovas diasporas uzņēmuma pārstāvjiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI