DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Padomi, lai pēc Jāņiem svinību vietas nepārvērstos atkritumu kalnos 

Publicitātes foto

Līgo svētki un Jāņu diena nav iedomājama bez lustīgām svinībām, atpūtas dabā, ugunskura kurināšanas vai kāda koncerta vai zaļumballes. Tomēr, pasākumam noslēdzoties, nereti paveras nepatīkama aina – plastmasas trauki, stikla pudeles, metāla bundžas, polietilēna maisiņi, pārtikas atlikumi, izsmēķi. Lai svētki neradītu atkritumu kalnus un lai svinību vietu saglabātu tīru, ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums “Zaļā josta” dalās padomos videi draudzīgākai svētku svinēšanai.   

#1 Neradi jaunus atkritumus 

Ik gadu pasaulē tiek izmantoti un izmesti aptuveni 40 miljardi plastmasas dakšiņu, karošu un nažu. Kaut arī Latvijā ir aizliegts tirgot vienreiz lietojamos plastmasas traukus, tomēr tie, veikala plauktos pārsaukti par “vairākkārt lietojamiem”, arvien ir visai izplatīti, īpaši vasaras laikā. Ja Rīgas dome vienreiz lietojamo virtuves piederumu problēmu risina, nosakot liegumu publiskos pasākumos izmantot vienreiz lietojamos plastmasas traukus, tad citviet Latvijā, kā arī privātos pasākumos šāda lieguma nav, kas nozīmē, ka tuvāko gadu laikā, visticamāk, šie trauki arvien tiks izmantoti. 

“Mēs aicinām izvērtēt iespēju doties uz atpūtas vietu ar savām pudelēm vai glāzēm, ko uzpildīt atkārtoti. Tādējādi varēs lietot tās un katru reizi nevajadzēs pirkt jaunu plastmasas pudeli vai glāzi. Jā, iespējams, ar šķīvīšiem varētu būt sarežģītām, bet šādos gadījumos aicinām labāk iegādāties papīra šķīvi, nevis plastmasas, jo tas sadalīsies ātrāk un būs videi draudzīgāks,” saka “Zaļās jostas” vides izglītības vadītāja Aija Caune.  

Viņa piebilst, ka līdzi paņemta daudzkārt lietojama dakšiņa, karote vai nazītis neaizņem daudz vietas, tāpēc tā vietā, lai pirktu plastmasas trauku iepakojumu, labāk tomēr būtu paņemt līdzi piederumus, kas vēl tiks izmantoti. Turklāt tas palīdzēs arī ietaupīt, jo nebūs jātērē nauda par to, kas vēlāk tiks izmests.  

#2 Atpūtas vietu aiz sevis atstāj tīrāku vai vismaz tādu pašu 

Lai pašam un apkārtējiem, svinībām beidzoties, būtu patīkami atgriezties svinību vietā, neatstāj zemē to, ko atnesi. Ja tuvumā nav atkritumu urnas, izmet atkritumus maisiņā vai kādā kārbiņā, lai pēc tam tos var ērti aiznest līdz tuvākajam konteineram. 

#3 Šķiro atkritumus, lai tos var izmantot atkārtoti 

Ja iespējams, svinību vietā, tāpat kā mājās, būtu jāierīko atsevišķi maisi vai urnas atkritumu šķirošanai, lai veicinātu to pārstrādi. Plastmasas, metāla un papīra iepakojums būtu jāizmet vienā maisā. Svarīgi, lai tas būtu tīrs un nesabojātu pārējo sašķiroto materiālu, tāpēc, ja nav iespējas to izmazgāt vai izslaucīt ar salveti, tad labāk to izmest kopā ar nešķirotiem sadzīves atkritumiem. 

Tāpat būtu nepieciešams atsevišķs maiss stikla pudelēm un burkām, kā arī maiss sadzīves atkritumiem. Tajā var izmest izlietotos papīra dvieļus, salvetes, netīro iepakojumu, vienreiz lietojamos traukus, ja tādi tomēr tiek izmantoti, u.tml. 

“Atceries, ka zemē nomests izsmēķis videi rada lielāku kaitējumu nekā izmesta plastmasas pudele. Izsmēķa filtrs sastāv gan no plastmasas, gan no dažādām videi bīstamām vielām, tāpēc izmet to kopā ar citiem sadzīves atkritumiem. Bet, ja blakus nav urnas, aicinām laikus par to padomāt un paņemt līdzi pārnēsājamo pelnu trauku vai kādu citu nelielu slēgtu iepakojumu izsmēķiem,” saka Caune.  

Ja ir iespējams, tad atsevišķi būtu jāšķiro arī pārtikas pārpalikumi, mizas, serdes, zivju asakas, gaļa, riekstu čaulas, kafijas un tējas biezumi, un tos vislabāk būtu izmest papīra vai BIO degradējamā maisiņā. Jāņem vērā, ka dzīvnieku izcelsmes pārtikas atkritumi ātrāk izdala smakas un piesaista mušas, kukaiņus, dzīvniekus un putnus. Tāpēc jāievēro, lai šie atkritumi tomēr tiek izmesti maisiņā, kas pēc tam tiek aizsiets. 

Lai samazinātu pārtikas izšķērdēšanu, labākais risinājums, protams, ir iepriekšēja plānošana, kā arī pārdomāta rīcība ar ēdiena pārpalikumiem, piemēram, nākamajā dienā no tiem pagatavojot sautējumu vai zupu.  

#4 Ugunskurā met veco vainagu, malku vai zarus, bet ne atkritumus  

Līgo svētkos neiztikt bez ugunskura, tomēr ir svarīgi, lai tajā tiktu dedzināti tikai zari, izcirstie krūmi, pērnā gada vainagi vai malka, bet noteikti ne atkritumi, piemēram, automobiļa riepas vai plastmasa. Dedzinot atkritumus, vidē var nonākt kaitīgās vielas, ko ieelpos ikviens svinētājs, kas atradīsies ugunskura tuvumā. 

“Atgādinām, ka šobrīd ikvienam ir iespēja ērti un bez maksas atbrīvoties no vieglā automobiļa riepām neierobežotā daudzumā, nodot tās kādā no atkritumus apsaimniekotāja “CleanR” šķirošanas laukumiem. Tāpēc nav vērts tās dedzināt, apdraudot apkārtējos un vidi, bet tā vietā vari parūpēties, lai riepas tiek pārstrādātas un izmantotas atkārtoti,” stāsta “Zaļās jostas” pārstāve.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI