DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Precizē tehniskās specifikācijas prasības šaujamieroča pārveidošanai par salūtieroci 

Otrdien, 18. maijā Ministru kabinets (MK) pieņēma grozījumus MK 2019. gada 16. aprīļa noteikumos Nr. 158 "Noteikumi par tehnisko specifikāciju šaujamieroča pārveidošanai par salūtieroci (akustisko ieroci) un salūtieroča (akustiskā ieroča) apliecinājuma izsniegšanas, reģistrēšanas un valsts nodevas maksāšanas kārtību un apmēru" (noteikumi).  

Grozījumi nepieciešami, lai uzlabotu norādītajos noteikumos 1. pielikumā noteiktās prasības.  

Šaujamieroču pārveidošanu par salūtieročiem Latvijā veic komersanti, kuriem ir izsniegta licence A, B un C kategorijas šaujamieroča pārveidošanai par salūtieroci. Pēc tam, kad komersants ir veicis darbības šaujamieroča pārveidošanai par salūtieroci, komersants iesniedz Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvaldē iesniegumu salūtieroča apliecinājuma saņemšanai un par salūtieroci pārveidoto šaujamieroci. 

Valsts policija vairākas reizes ir saņēmusi informāciju no komersantiem, kuriem ir izsniegta licence šaujamieroču pārveidošanai par salūtieročiem, ka, pārveidojot atsevišķu modeļu šaujamierošus par salūtieročiem, ievērojot visas MK noteikumu Nr. 158 1. pielikumā ietvertās prasības, šaujamieroči tiek neatgriezeniski sabojāti — konkrēti, pēc patrontelpas galā iestrādāta norobežojoša elementa patrontelpas garums bija pārāk īss, lai salūta patronas aizvalcējumam ļautu pilnībā izplesties šāviena brīdī, kas savukārt veidoja pārmērīgu gāzu spiedienu patrontelpā un šaujamieroča rāmja bojājumus šāvienu rezultātā. 

Ņemot vērā saņemto informāciju no komersantiem, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvalde veica izvērtējumu par pēdējiem četriem gadiem kopš spēkā stājās MK noteikumi Nr. 158 un secināja, ka ir nepieciešami grozījumi MK noteikumu Nr. 158 1. pielikumā, lai novērstu šaujamieroču neatgriezeniskus bojājumus, kas rodas šaujamieroču pārveidošanas procesā par salūtieročiem.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI