DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts prezidents uzņem NATO Austrumu flanga valstu pārstāvjus, piedaloties arī ārlietu ministrei

2024. gada 11. jūnijā ārlietu ministre Baiba Braže piedalās NATO Austrumu flanga valstu (B9) samitā, kas pirmo reizi norisinās Rīgā – pēc Valsts prezidenta iniciatīvas. Samitā piedalās NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) un arī jaunākie NATO sabiedrotie – Somija un Zviedrija.

Ārlietu ministre Baiba Braže: “Šodienas samita mērķis ir koordinēt NATO Austrumu flanga valstu nostāju par alianses aizsardzības un atturēšanas spēju stiprināšanu no Baltijas līdz Melnajai jūrai. Tāpat svarīgi ir koordinēt flanga valstu pozīcijas, turpinot diskusijas par NATO visaptverošu stratēģiju Krievijas iegrožošanai un prognozējamu ilgtermiņa militāru un finansiālu atbalstu Ukrainai”.

NATO Austrumu flanga valstu (B9) samita priekšsēdētāju paziņojums

B9 drošības politikā ir neformāls koordinācijas formāts, kas apvieno NATO Austrumu flanga valstis – Latviju, Igauniju, Lietuvu, Bulgāriju, Čehiju, Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Ungāriju. 2014. gadā šo formātu iniciēja Polijas prezidents, savukārt 2015. gadā Bukarestē tas tika nostiprināts. Polijas un Rumānijas prezidenti tradicionāli ir formāta līdzvadītāji.

Kopš Krievijas īstenotās Krimas aneksijas un iebrukuma Ukrainas austrumos 2014. gadā valstu vadītāji koordinē pozīcijas, kopīgā NATO darbā stiprinot Alianses Austrumu flangu. Piemēram 2016. gada Varšavas samitā tika lemts par sabiedroto klātbūtni Baltijas valstīs, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā. Savukārt 2018. gadā tika nolemts B9 sanāksmes organizēt regulāri, organizēšanu brīvprātīgi uzņemoties kādai no flanga valstīm – šogad to dara Latvija. B9 formāts nav tikai valstu prezidentu formāts – tajos tiekas arī valstu ārlietu un aizsardzības ministri. Samita Rīgā sanāksmes un dienaskārtība ir pakārtotas, gatavojoties NATO samitam, kas 9. līdz 11. jūlijam notiks Vašingtonā, ASV.

Līdz ar Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā 2022. gada 24. februārī formāts ir kļuvis ļoti aktīvs, un B9 valstu loma ir nozīmīga sabiedroto atbalstam Ukrainai. B9 formātā tradicionāli pārrunā divus jautājumus – gatavošanās gaidāmajam NATO samitam un atbalsts Ukrainai. Regulārākas kļuvušas arī B9 ārlietu un aizsardzības ministru tikšanās. B9 koordinācijai bija arī svarīga loma, gatavojot 2022. gada Madrides NATO samita lēmumus par sabiedroto klātbūtnes Austrumu flangā apjoma un rakstura kvalitatīvu palielināšanu un izvēršanu arī tajās B9 valstīs, kur šāda sabiedroto klātbūtne iepriekš nebija.

Papildu informācijai
Valsts prezidents: Latvijas un Somijas sadarbība ir lielisks piemērs kā stiprināt militārās industrijas kapacitāti

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI