DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS ar Kultūras ministriju vienojas par pašvaldībām būtiskiem jautājumiem kultūras jomā 

Šī gada 10.jūnijā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Kultūras ministrijas (KM) ikgadējās sarunas, kurās puses diskutēja par budžeta prioritātēm, muzeju un bibliotēku reorganizāciju, valsts profesionālās ievirzes izglītību, māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksas finansēšanas kārtību u.c. jautājumiem. 

Sarunas vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un kultūras ministre Agnese Logina.  

Jautājumā par nākamā gada budžeta prioritātēm KM informēja, ka no 2025. gada būs pieejams papildus finansējums 1 milj. eiro apmērā gadā kultūras pieminekļu glābšanas programmai. Uz finansējumu konkursa kārtībā varēs pieteikties arī pašvaldības, kuru īpašumā ir valsts nozīmes kultūras pieminekļi. Sarunās puses vienojās par nepieciešamību paplašināt pašvaldību aizņemšanās iespējas, paredzot arī kultūras un mantojuma objektu būvniecību, atjaunošanu. KM virzīs Eiropas Savienības fondu sadarbības sanāksmē jautājumu par elastības finansējuma izmantošanu  jau no 2025.gada, tai skaitā programmai 5.1.1.6. Kultūras mantojuma saglabāšana un jaunu pakalpojumu attīstība rezervētais elastības finansējums ir 6,7 miljoni eiro. 

Savukārt tikšanās turpinājumā LPS uzsvēra, ka lēmumu par bibliotēkas darbību vai tās izbeigšanu pieņem tieši pašvaldība. Sarunās par bibliotēku turpmāko darbību un reorganizāciju puses vienojās par vajadzību izveidot valsts mērķdotācijas programmu bibliotēku saglabāšanai pagastos ar mazu iedzīvotāju skaitu. Tāpat puses ir vienisprātis, ka jāizveido papildus atbalsta mehānismus pagastu līdz 400 iedzīvotājiem bibliotēkām valsts pierobežā un bibliotēku metodiskajam darbam. Savukārt runājot par muzeju darbību un pārvaldību, puses vienojās, ka muzeju reorganizācijas gadījumā konsultēsies ar Muzeju padomi. Savukārt KM veiks izmaiņas normatīvos, lai tajā laikā, kad tiek apvienoti vairāki akreditēti muzeji, tie var turpināt darbu akreditācijas procesa laikā līdz saņem jauno akreditāciju kā viena iestāde. 

Diskusijās par nevalstisko organizāciju (NVO) atbalsta programmu un Mazākumtautību NVO līdzdalības veicināšanas programmu panākta vienošanās, ka Konkursa izvērtēšanas komisijā iekļauj pašvaldību plānošanas reģionu pārstāvjus. Abu programmu mērķi ir nodrošināt pastāvīgu atbalstu pilsoniskās sabiedrības attīstībai reģionos, veicināt pilsoniskās sabiedrības attīstību un ilgtspēju un stiprināt pilsoniskās sabiedrības organizāciju kapacitāti, tādējādi veicinot to darba efektivitāti. Pieejamais finansējums ir 150 000 eiro Reģionu NVO atbalsta programmā un 100 000 eiro Mazākumtautību NVO līdzdalības veicināšanas programmā. 

Sarunās par valsts profesionālās ievirzes izglītības standarta mākslu jomā ieviešana un profesionālās izglītības pieejamību, LPS aicināja nopietni izvērtēt mūzikas jomā plānoto pāreju no 6 gadu uz 8 gadu programmām, aicinot saglabāt profesionālās ievirzes vidējās izglītības pieejamību reģionos. KM secinājusi, ka minēta pieejamība nesamazinoties, tomēr LPS akcentēja pedagogu trūkumu un pastāvošo sarežģīto finanšu situāciju pašvaldību budžetos. 

Sarunās puses pieņēma zināšanai KM informāciju par reģionālo mediju politiku un atbalsta programmu. LPS akcentēja, ka nopietni jārisina jautājums par informatīvo telpu un uzticamas, kvalitatīvas informācijas pieejamību pierobežā. Kā viens no būtiskiem instrumentiem ticamas informācijas sniegšanai joprojām ir pašvaldību informatīvajiem izdevumiem. Tāpat jādomā par risinājumiem tajos novados, kuros vairs nav pieejams reģionālais medijs. KM informēja, ka turpmāk nozīmīgāks finanšu līdzekļu atbalsts tiks ieguldīts reģionālo mediju digitālajā attīstībā un pieejamībā. 

Tāpat puses pieņēma zināšanai informāciju par kultūrizglītības programmu Latvijas skolas soma aktualitātēm. KM augstu novērtē sadarbību ar pašvaldībām. Iesniegtie pārskati liecina, ka pašvaldību dibinātajās skolās gan 2023. gada pavasara, gan rudens semestrī kultūras pieredzi guvuši 99% skolēnu. Sarunās klātesošie bija vienisprātis, ka KM jāizveido metodiskā atbalsta sistēma pedagogiem profesionālās kompetences pilnveides programmas ietvaros Kultūras norises kā mācīšanās resurss, kā arī jāizstrādā programmas Latvijas skolas soma ilgtermiņa plāns, stiprinot arī koordinatoru statusu. 

Visbeidzot KM prezentēja māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksas finansēšanas kārtību no 2024. gada.  Puses šo informāciju pieņēma zināšanai.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI