DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Starptautiskā enerģētikas aģentūra Rīgā prezentēs rekomendācijas Latvijas enerģētikas politikas attīstībai  

Pirmdien, 27. maijā, Rīgā ieradīsies Starptautiskās enerģētikas aģentūras (IEA) delegācija, lai prezentētu ziņojumu ar IEA rekomendācijām Latvijas enerģētikas politikas attīstībai. Pārskata ziņojums ir viens no apliecinājumiem Latvijas gatavībai kļūt par IEA dalībvalsti. IEA pavasarī vienbalsīgi nobalsoja par Latvijas uzņemšanu, plānojot Latvijai kļūt par 32. IEA dalībvalsti. 

“Pirms pusotra gada mēs uzsākām iestāšanās procesu IEA. Tas ir bijis kopīgs visu iesaistīto pušu darbs.Tas ir prasījis lielas pūles un centienus, jo bija jāizpilda ne vien konkrēti nosacījumi attiecībā uz naftas rezervju turēšanu (šeit liels paldies Ekonomikas ministrijai par sadarbību), bet arī detalizēti jāiepazīstina ar Latvijas enerģētikas politiku, rīcības virzieniem, atbilstību statistiskajām tendencēm un nākotnes perspektīvām,” norāda ministrs Kaspars Melnis.  

IEA komanda pagājušajā gadā viesojās Latvijā divreiz, veicot intensīvu izpēti un sarunās iesaistot ne vien valsts pārvaldes iestādes, bet arī nozaru organizācijas. 

Šoreiz IEA delegācijā būs Mērija Bērsa Vorlika (Mary Burce Warlick)IEA izpilddirektora vietniece un Divia Redī (Divya Reddy), IEA vecākā enerģētikas analītiķe. IEA izpilddirektora vietniece bijusi diplomāte, ASV vēstniece Serbijā, karjeras laikā ieņēmusi dažādus vadošos amatus ASV Valsts departamentā, Nacionālās drošības padomē un Aizsardzības ministrijā, strādājot Vašingtonā un ārvalstīs. 

Galvenie trīs būtiskākie IEA rekomendāciju pīlāri ir vērsti uz energoefektivitātes celšanu, kurināmā resursu dažādošanu un transporta sektora zaļināšanu. Par godu šim notikumam š.g. 27. maijā plkst. 14.45 notiks preses brīfings (laiks mainīts no plkst. 15.00 uz 14.45.). Norises vieta Rīga, viesnīcaPulmann”. IEA delegācijas pārstāve izklāstīs galvenos secinājumus un rekomendācijas par Latvijas enerģētikas politiku.  

Vizītes ietvaros notiks tikšanās ar sadarbības partneriem – nozaru asociācijām, ministriju pārstāvjiem un Saeimas deputātiem, lai pārrunātu IEA nozīmi un Latvijas dalību tajā, enerģētikas drošumu reģionā, kā arī konkurētspējas aspektiem.  

IEA ir autonoma starpvaldību organizācija Parīzē, kas izveidota 1974. gadā. Organizācija atrodas globālā enerģētikas dialoga centrā, sniedzot autoritatīvu analīzi, datus, politikas rekomendācijas un risinājumus, palīdzot valstīm sasniegt drošu un ilgtspējīgu enerģiju. IEA ‘rokās’ ir jaunākie enerģētikas nozaru  tendenču un prognožu dati. IEA aptver 80% no pasaules enerģijas patēriņa, 62% no pasaules enerģijas ražošanas, kā arī 87% no pasaules investīcijām tīrā enerģijā. Šobrīd IEA veido 31 dalībvalsts, ieskaitot gandrīz visas OECD dalībvalstis.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI