DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Deputāti atzinīgi vērtē paveikto Latvijas ūdeņu ilgtspējas ceļa kartes izveidē

Par vidi atbildīgā Klimata un enerģētikas ministrija veiksmīgi ir uzsākusi darbu pie Latvijas ūdeņu ilgtspējas ceļa kartes izveides – dokumenta, kāda līdz šim Latvijā nav bijis, otrdien, 9.oktobrī, Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē pauda komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. 

Šodien komisija iepazinās ar Klimata un enerģētikas ministrijas informatīvo ziņojumu, un deputāti atzinīgi vērtēja paveikto. “Ministrija izvirzījusi mērķi – brīvi plūstoši ūdeņi pietiekamā daudzumā, kas uztur veselīgas un funkcionālas ekosistēmas, un esam pārliecināti, ka tas tiks ievērots,” atzīmēja komisijas priekšsēdētājs. 

Informatīvajā ziņojumā ministrija norādījusi, ka tikai trešdaļa no visām Latvijas upēm un ezeriem ir labā ekoloģiskā stāvoklī, vēl trešdaļā upju un ezeru ir pārāk daudz barības vielu, par ko liecina zilaļģu savairošanās vai kādreiz sastopamo zivju sugu izzušana. Savukārt vairāk nekā 40 procentiem upju to gultnes vai krasti ir pārveidoti vai arī to brīvu plūdumu aptur dažādi šķēršļi. 

Ilgtspējīgas attīstības komisija šogad maijā kopā ar ekspertiem sanāca uz Latvijas ūdeņiem veltītu konferenci, rosinot Latvijā izveidot ceļa karti saldūdens virszemes ūdensobjektu pārvaldībai. “Valdība ir sadzirdējusi šo aicinājumu un sagatavojusi ziņojumu, tajā uzmanību pievēršot jomām, kurās tuvākajos gados nepieciešams īpaši intensīvs darbs. Konferencē uzsvērām, ka ūdeņu pārvaldībai ir jāietver visaptveroša pieeja ilgtspējīgas ūdens ekosistēmas nodrošināšanai, iesaistot ieinteresētās puses, pilnveidojot politikas dokumentus un tiesisko regulējumu, īstenojot pasākumus dabas daudzveidības saglabāšanai un atjaunošanai, piesārņojuma kontroles stiprināšanai un ūdeņu ilgtspējīgas izmantošanas veicināšanai,” uzsvēra U.Mitrevics. 

Klimata un enerģētikas ministrija laba ūdens ekoloģiskā stāvokļa nodrošināšanai iecerējusi darboties četrās jomās – tiesiskā regulējuma pilnveidošanā, ūdens ekosistēmu noturības veicināšanā, zināšanu un izpratnes uzlabošanā, kā arī iesaistīto pušu apzināšanā un iesaistē ūdeņu ilgtspējas nodrošināšanā. 

Ministrijas pārstāvji deputātus informēja, ka informatīvajā ziņojumā atspoguļotas visas ieceres, lai vienkopus būtu apkopoti būtiskākie darbi tuvākajiem gadiem, tostarp arī jau īstenotas aktivitātes virszemes saldūdens ūdensobjektu aizsardzībā un apsaimniekošanā. Ministrija arī norāda, ka ne visām ceļa kartē norādītajām plānotajām iniciatīvām ir pieejams finansējums, daudzos gadījumos tas vēl būs jāpiesaista.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI