DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. maijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Veiksmīgi noslēdzas projekts “Inovāciju centra izveidošana Ventspilī” 

Publicitātes foto

Šī gada 30. aprīlī noslēdzās Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumenta finansētais projekts “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī”, kura ietvaros izveidots mūsdienīgs un interaktīvs saturs Ventspils zinātnes centram VIZIUM. 

Kopumā zinātnes centrā VIZIUM pieejami vairāk kā 80 interaktīvu eksponātu, tai skaitā radošās darbnīcas un zinātnes šovi, kuru uzdevums ir izglītot bērnus un jauniešus par STEM – zinātni, tehnoloģijām, inženierzinātni un matemātiku. Ar Norvēģijas finanšu instrumenta projekta atbalstu izveidoti 54 interaktīvi eksponāti, kas izvietoti Fizikas un matemātikas, Pasaules ģeogrāfijas, Cilvēka un sevis izzināšanas, Viedo tehnoloģiju, Veselīga dzīvesveida un Mazo pētnieku galerijās.  

Eksponātos izmantoti mūsdienīgi tehnoloģiju un dizaina risinājumi, piemēram, RealSense, Kinect, virtuālā realitāte u.c. Īpaši ir piedomāts par to, lai eksponāti būtu integrēti gan interešu izglītības, gan vispārējās izglītības programmu apguvē, tāpēc katrs eksponāts ir tematiski saistīts ar skolā apgūstamo mācību saturu.  

Projektā izstrādātas 17 mācību programmas STEM jomas apguvei pirmsskolas, sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas skolēniem, kā arī 4 programmas pedagogiem, kas piedāvā inovatīvu zināšanu apguvi un jaunus mācīšanās rīkus, tādējādi pilnveidojot pedagogu zināšanas un kompetences. Apgūstot VIZIUM mācību programmas, bērniem un jauniešiem ir iespēja paplašināt skolā gūtās zināšanas – gan izzinot eksponātus, gan veicot dažādus eksperimentus, uzdevumus un novērojumus, kā arī darboties grupās, veicinot sadarbības prasmes. 

Ar projektā izstrādāto mācību programmu palīdzību izglītoti vairāk kā 710 skolēnu un 80 pedagogu, kuri atzinīgi novērtējuši izstrādātās mācību programmas un guvuši jaunas zināšanas STEM jomā. Praktiskās nodarbības ne tikai pilnveidojušas apmācamo zināšanās, bet arī veicinājušas radošuma, kritiskās domāšanas, saskarsmes un problēmu risināšanas prasmes. 

Nodrošinot vienlīdzīgu pieeju visiem Latvijas izglītojošo iestāžu skolēniem un pedagogiem, tika sniegta iespēja pieteikties transporta izmaksu kompensācijai, lai bez maksas nokļūtu līdz zinātnes centram VIZIUM. Kopumā šo iespēju izmantoja 42 skolas un 20 pedagogi no dažādiem Latvijas reģioniem.   

Projekta ietvaros izveidots arī Jauno dabaszinātņu pētnieku centrs, kas jauniešiem sniedz iespēju tikties ar STEM jomas entuziastiem un gūt jaunas un vērtīgas zināšanas. Centra mērķis ir iedrošināt un pārliecināt bērnus un jauniešus, ka zinātne nebūt nav sarežģīta un tā var būt interesanta un saprotama. 

Lieliska pievienotā vērtība zinātnes centra ekspozīcijas zāles apmeklējumam ir plašais izglītojošo aktivitāšu piedāvājums. Ikvienam ir iespēja piedalīties tehniski radošajās darbnīcās, pārsteidzošos zinātnes šovos, dažādos tematiskos pasākumos, kuros iedzīvotājiem tiek piedāvātas STEM aktivitātes, piemēram, “Digitālie svētki”, “VIZIUM Ziemas brīnumi”, “Krāsainās Lieldienas” u.c. Zinātnes centrs regulāri atjauno savu piedāvājumu, lai katrā apmeklējuma reizē pārsteigtu viesus ar ko nebijušu. 

Ventspils zinātnes centrs VIZIUM tika atklāts 2022. gada 18. jūnijā, un kopš tā laika ir uzņēmis teju 270 000 zinātkāro apmeklētāju no Latvijas un citām pasaules valstīm. Zinātnes centra misija ir aicināt un motivēt ikvienu interesēties, pētīt un apgūt zināšanas STEM jomā, papildinot formālo izglītību ar aizraujošu un interaktīvu pasaules izziņas pieredzi.   

Plašāka informācija par zinātnes centra piedāvātajiem pakalpojumiem pieejama mājas lapā www.vizium.lv.  

Finansē EEZ finanšu instruments un Norvēģijas finanšu instruments 2014. – 2021.gada perioda programma “Pētniecība un izglītība” aktivitāte “Inovāciju centri” projekts “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī”. 

Plašāka informācija par EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentiem pieejama tīmekļvietnēs: www.norwaygrants.lv un www.eeagrants.lv.  

 

 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI