E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32626
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz pabalstu pēc invaliditātes noteikšanas

J
jautā:
12. maijā, 2024
Gunta

Labdien! Bērniņš piedzima invalīds. Pie speciālista uz vizīti varēja pieteikt tikai pēc trīs mēnešiem. Vai tas nozīmē, ka paies vēl kāds laiks, kamēr saņemsim visus dokumentus, lai pieteiktos invaliditātes piešķiršanai? Ja bērniņš piedzimst jau invalīds, vai ir jāgaida tik ilgi, lai piešķirtu invaliditāti un invaliditātes pabalstu? 

A
atbild:
17. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls
Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija
Inga Liepa, Administratīvās nodaļas vecākā eksperte

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) informē: “Invaliditātes vai darbspēju ekspertīzi veic personai ar fiziskās vai garīgās veselības traucējumiem, kuru dēļ tā nepārtraukti ārstējusies vismaz sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas komisijā, tai ir radušies vai var uzskatīt, ka ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi, un to apliecina medicīniskie dokumenti. Invaliditātes un darbspēju ekspertīzi var veikt pirms minētā termiņa, ja personai veselības traucējumi ir smagi un ar nelabvēlīgu prognozi vai ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi. 

Tā kā Invaliditātes likums definē invaliditāti kā ilgstošus vai nepārejošus traucējumus, tad stabili, nepārejoši traucējumi vērtējami invaliditātes kontekstā, pārējos gadījumos iedzimtie vai iegūtie traucējumi ir ārstējošā ārsta/ārstu veselības aprūpes kompetencē un vērtējami invaliditātes kontekstā pēc ārstēšanās un rehabilitācijas perioda.” 

Diagnozi, ārstēšanas un rehabilitācijas procesu nosaka ārstniecības personas.  

Pabalstus piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Pēc bērna piedzimšanas tie ir piedzimšanas pabalsts, maternitātes pabalsts, vecāku pabalsts, bērna kopšanas pabalsts.  

Bērna ar invaliditāti kopšanas pabalstu izmaksā personai, kas kopj bērnu, kuram Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību smagu fizisku un funkcionālu traucējumu dēļ. 

Pabalstu piešķir no dienas, kad izsniegts atzinums par īpašās kopšanas nepieciešamību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas