E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29635
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Kā var nokārtot invaliditāti

J
jautā:
09. jūnijā, 2023
Svetlana

Labdien! Vai ir iespēja nokārtot grupu, ja man ir dzemdes kakla vēzis, un kā to izdarīt? Man ir izmeklējumu rezultāti, bet es nolēmu atteikties no ārstēšanas. Esmu bezdarbniece. Paldies!

A
atbild:
07. jūlijā, 2023
Santa Galiņa
LV portāls
Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija
Sandra Ausekle, vadītājas vietniece invaliditātes ekspertīzes jautājumos

Invaliditātes likums noteic, ka invaliditāte ir ilgstošs vai nepārejošs ļoti smagas, smagas vai mērenas pakāpes funkcionēšanas ierobežojums, kas ietekmē personas garīgās vai fiziskās spējas, darbspējas, pašaprūpi un iekļaušanos sabiedrībā.

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vadītājas vietniece invaliditātes ekspertīzes jautājumos Sandra Ausekle LV portālam skaidro, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu “Prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas un invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas noteikumi” 3. punktu, lai veiktu invaliditātes vai darbspēju ekspertīzi, personai bez iesnieguma un funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketas jāiesniedz komisijā arī ārstējošā ārsta sagatavots nosūtījumu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (veidlapa Nr. 088/u).

S. Ausekle turpina: “Tātad, lai tiktu veikta invaliditātes ekspertīze, kas pamatā ir funkcionēšanas ierobežojumu izvērtēšana, nevis pati diagnoze par sevi, personai jāvēršas pie ārstējošā ārsta, kurš izvērtēs funkcionēšanas ierobežojumu veidu un smagumu un nepieciešamību sagatavot nosūtījumu.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas