DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ar ASV Valsts kases vadību pārrunā atbalstu Ukrainai

Trešdien, 17. aprīlī, finanšu ministrs Arvils Ašeradens, kā arī citi Baltijas valstu finanšu ministri un delegāciju pārstāvji ikgadējā Pasaules Bankas grupas (PBG) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku pavasara sanāksmē Vašingtonā tikās ar ASV Valsts kases (Finanšu ministrijas) sekretāra vietnieku Valliju Adejemo (Wally Adeyemo). Tikšanās laikā puses apsprieda iesaldētos Krievijas Centrālās bankas aktīvus un to iespējamu pielietojumu, lai sniegtu atbalstu Ukrainai, kā arī Krievijai piemēroto sankciju īstenošanas efektivitāti.

Latvijas un ASV kolēģi pārrunāja apņemšanos atbalstīt Ukrainu un turpināt bezprecedenta sankcijas, kas tika pieņemtas pret Krieviju. Īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumam par Ukrainai jau tuvākajā laikā nodrošināmo finansiālo palīdzību, lai sekmīgāk cīnītos kara frontē. Tāpat tika apspriesti priekšlikumi, lai ierobežotu Krievijas piekļuvi precēm, kas tai nepieciešamas ieroču izgatavošanai, tostarp vērība tika pievērsta Ķīnas lomai Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa apgādē.

ASV Valsts kases sekretāra vietnieks atzinīgi novērtēja Baltijas valstu un Polijas vadošo lomu Eiropas Savienībā (ES) daudzpusējo sankciju īstenošanā pret Krievijas agresiju.

Savukārt, Latvijas finanšu ministram tiekoties ar ASV Valsts kases sekretāra vietnieku terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Braienu Nelsonu (Brian Nelson), puses apsprieda Krievijas izraisītā kara ietekmi uz Baltijas reģiona ekonomisko klimatu, kā arī iespējām piesaistīt investīcijas tautsaimniecības attīstības stimulēšanai.

Valstu pārstāvji apsprieda arī iespējas apmainīties ar informāciju, lai sekmīgāk ierobežotu sankciju apiešanas mēģinājumus uz ES un Latvijas robežām. Puses pauda vienprātību, ka, paplašinot sankcijas uz jaunām preču grupām, ir īpaši svarīgi nodrošināt arī savstarpējo koordināciju sankciju koalīcijas ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI