DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas speciālisti radījuši noderīgu informatīvo materiālu par pacientu aprūpi mājas apstākļos 

Publicitātes attēls

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas speciālisti izstrādājuši vērtīgu informatīvo materiālu “Aprūpes principi” par pacientu aprūpi mājās. Materiāls veidots vienkāršā un saprotamā valodā un ir noderīgs ne vien pacientu tuviniekiem, kuri uzņēmušies sava tuvā cilvēka aprūpi, bet arī aprūpes speciālistiem. 

Ir situācijas, kad paziņojums par tuvinieka izrakstīšanu no slimnīcas un došanos mājās satrauc un rada bažas. Neskaidrības un satraukums rodas tad, kad pacients vairs nespēj veikt elementāras ikdienas darbības un paša aprūpi. Rodas neskaitāmi praktiskas dabas jautājumi, kā nodrošināt visu nepieciešamo aprūpi mājas apstākļos. Austrumu slimnīcas māsas, pirms pacientu izrakstīšanas, izglīto pacientu un viņa tuviniekus par aprūpes principiem mājās, kā arī sniedz uzskates materiālu – jauno informatīvo materiālu “Aprūpes principi”.  

Austrumu slimnīcas speciālisti šo materiālu  ir izveidojuši  ar  mērķi palīdzēt ikvienam izprast un apgūt pacienta aprūpes principus, slimības ietekmē mainoties dzīves kvalitātei un veselībai. Aprūpe mājās ir jānodrošina tiem pacientiem, kuriem ir pašaprūpes deficīts jeb ierobežotas spējas sevi aprūpēt pašiem. Visbiežāk šādu spēju zudumu var radīt smagas traumas, sirds un asinsvadu slimības, piemēram, insults,  onkoloģiskās saslimšanas, kā arī hroniskas neiroloģiskas slimības.   

Austrumu slimnīcas aprūpes direktore Inese Budzila skaidro: “Pacienta kvalitatīva aprūpe jānodrošina ne vien tad, kad pacients iestājas stacionārā, kur tiek veikta visa nepieciešamā ārstēšana, bet arī, kad pacients tiek izrakstīts no slimnīcas un nonāk mājās. Mums nav vienalga, kas notiek ar pacientu pēc izrakstīšanās no slimnīcas. Mūsu uzdevums ir palīdzēt pacientam saglabāt dzīves kvalitāti un dzīvildzi, tāpēc ļoti svarīgas ir gan pacienta, gan viņa tuvinieku, kā arī primārās aprūpes nodrošinātāju zināšanas par aprūpes procesu nepārtrauktību. Šis informatīvais materiāls ir instruments, ar kuru varam nodrošināt zināšanas par aprūpes principiem, akcentējot pašu būtiskāko, tāpēc tajā iekļauta informācija par cilvēka ikdienas pamatvajadzībām un rutīnu. Šīs zināšanas ir būtiskas, lai neapdraudētu un netraumētu ne aprūpējamo personu, ne sevi.” 

Materiālā “Aprūpes principi” apkopota informācija par dažādām metodēm mazkustīguma komplikāciju mazināšanā, higiēnas prasību un pašaprūpes nodrošināšanā, trombožu profilaksi, rīšanas traucējumiem, ikdienas aprūpes atvieglošanas paņēmieniem  un dažādiem tehniskajiem palīglīdzekļiem. Pacienta aprūpes process var būt sarežģīts un komplicēts, tādēļ informatīvajā materiālā iekļauta noderīga informācija par dažādu speciālistu iesaisti un to kompetencēm gadījumos, kad nepieciešama profesionāla palīdzība. Tāpat materiālā pieejama informācija par palīdzības iespējām un pakalpojumu sniedzējiem brīžos, kad vajadzīgs atbalsts. 

Cita cilvēka aprūpe ir fiziski un emocionāli smags darbs, kas var radīt nogurumu, emocionālo resursu līmeņa krišanos, tādējādi ietekmējot spēju rūpēties par tuvinieku.  Tāpēc materiāla “Aprūpes principi” autori atgādina par svarīgākajām aktivitātēm personai, kura aprūpē tuvinieku, piemēram, pietiekamu miegu, stresa un saspringuma menedžmentu, atpūtu un palīdzības prasīšanu.  

Materiāls ir veidots vienkāršā un saprotamā valodā, aptverot tās vajadzības, kas var būt svarīgas ikvienam pacientam ar pašaprūpes deficītu. Austrumu slimnīcas speciālisti aicina ar materiālu iepazīties ne vien pacientu tuviniekus, bet arī ģimenes ārstu prakses, kā arī speciālistus, kas nodrošina aprūpi mājās, lai veicinātu vienotu kvalitatīvu pacientu aprūpi. Ar materiālu iespējams iepazīties šeit: Aprūpes principi - aSlimnīca (aslimnica.lv). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI