DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valdība apstiprināja Ainavu politikas ieviešanas plānu 2024.–2027.gadam

Šodien, 2024.gada 26.martā, Ministru kabinets apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto Ainavu politikas ieviešanas plānu 2024.-2027.gadam. Plāna mērķis ir sekmēt ainavu aizsardzības, plānošanas un attīstības pasākumus, tādējādi veicinot Latvijas daudzveidīgo dabas un kultūras mantojuma saglabāšanu, veicinot valsts ilgtspējību.

“Dabas ainava ietekmē ikkatru no mums visdažādākajos veidos. Dabas ainavās bieži tiek meklēts patvērums no ikdienas stresa un steigas, kā arī tās motivē cilvēkus iesaistīties fiziskās aktivitātēs. Tās nereti ir cieši saistītas ar vietējo kultūru un vēsturi, palīdzot iedzīvotājiem izprast un novērtēt savu piederību un identitāti. Tāpēc mūsu pienākums ir veidot pārdomātu ainavu politiku, lai veicinātu cilvēku veselību, labklājību un ilgtspējīgu attieksmi pret vidi un arī Latvijas nākotni,” pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa.

Latvijas ainavu politikas mērķis ir daudzfunkcionālas un kvalitatīvas ainavas, kas visā Latvijā uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti, veicina vietu, reģionu un valsts ekonomisko aktivitāti un atpazīstamību, kā arī nodrošina bioloģisko daudzveidību. Lai Latvijas ainavu potenciāls gan pašlaik, gan nākotnē tiktu izmantots maksimāli lietderīgi, ir jānodrošina ainavu ilgtspējīga attīstība un mērķtiecīga ainavu pārvaldība atbilstoši sociāli nozīmīgām sabiedrības vēlmēm un pieprasījumam.

Apstiprinātais plāns nodrošina Eiropas ainavu konvencijas, stratēģijas “Latvija 2030” un citu Latvijas politikas plānošanas dokumentu uzstādījumu īstenošanu ainavu politikā.

Latvijā ir izcili dabas ainavu piemēri, apvienojot iedzīvotāju labklājības un dabas daudzveidības saglabāšanas aktivitātes. Mūsu valsts jau kopš 2012. gada a piedalās Eiropas Padomes Ainavas balvas konkursā , turklāt Atzīmējams ir Daugavpils cietokšņa reģenerācijas projekts, kas 2016.gadā saņēma vienprātīgu starptautisko atzinību un Eiropas ainavu balvu. 2022.gadā Latvijas Dabas fonds saņēma starptautiskās žūrijas atzinības balvu par sabiedrības izglītošanu ainavu jautājumos, atzīstot projektu “Ainavas runā” par Eiropas labās prakses piemēru daudzpusīgas informatīvas kampaņas organizēšanā dažādu vecuma grupu iesaistei.

Ņemot vērā Eiropas Savienības zaļo kursu, prioritārie plāna pasākumi ir aktivitātes, kas veicina virzību uz klimatneitralitāti, piemēram, zaļās infrastruktūras tīklojuma un dabā balstītu risinājumu plānošana un attīstīšana dažādos telpiskos mērogos, it īpaši pilsētvidē, ņemot vērā pilsētu iedzīvotāju vajadzības.

Plāna īstenošana paredzēta no valsts, pašvaldību, augstskolu, pētniecības iestāžu un nevalstisko organizāciju esošajiem budžetiem, piesaistot arī finansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda, kā arī LIFE un Interreg programmām.

Plāna īstenošanu koordinēs VARAM, katru gadu kopā ar ainavu pārvaldībā iesaistītajām institūcijām un organizācijām sagatavojot pārskatu par plāna īstenošanu. Papildus ikgadējiem pārskatiem, kas tiks apspriesti Ainavu pārvaldības koordinācijas padomē, 2026. gadā valdībā tiks iesniegts plāna vidusposma novērtējums un 2028.gadā -  plāna īstenošanas novērtējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI