DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Apspriešanai nodoti saistošo noteikumu projekti par izglītību un tirdzniecību 

Liepājas valstspilsētas pašvaldība sabiedrības viedokļa noskaidrošanai sagatavojusi trīs dažādu saistošo noteikumu projektus – par alkoholisko dzērienu tirdzniecības kārtību, izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanu un pašvaldības privāto vispārējās izglītības iestāžu līdzfinansēšanu. Par sagatavoto saistošo noteikumu redakcijām iedzīvotāji var izteikt savu viedokli līdz 5. aprīlim. 

Saistošo noteikumu projekts “Par kārtību, kādā tiek saskaņota alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība novietnē, alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība izbraukuma tirdzniecībā sabiedriskā pasākuma norises vietā un noteikta pašvaldības nodeva par izbraukuma tirdzniecību sabiedriskā pasākuma norises vietā Liepājas valstspilsētā” izstrādāts ar mērķi regulēt saskaņojuma alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai novietnē un atļaujas izbraukuma tirdzniecībai ar alkoholiskajiem dzērieniem sabiedriskā pasākuma norises vietā izsniegšanas kārtību, nosakot komersantiem vienotas prasības, kā arī noteikt nodevu apmēru par tirdzniecības vietas izmantošanu izbraukuma tirdzniecībai ar alkoholiskajiem dzērieniem. 

Saistošie noteikumi paredz jaunas prasības attiecībā uz alkoholisko dzērienu tirdzniecības kārtību izbraukuma tirdzniecībā sabiedriskā pasākuma norises vietā. Tāpat, lai samazinātu atkritumu apjomu, saistošie noteikumi paredz, ka no 2026. gada 1. janvāra aizliegts pārdot dzērienus glāzēs, kurām nav nodrošināta atkārtota lietošana un dzērienus stikla glāzēs, tā vietā jānodrošina vairākkārt lietojamo plastmasas glāžu depozīta sistēmas ieviešana. Tāpat noteikumi paredz, ka turpmāk pašvaldības nodevu aprēķinās, ņemot vērā faktisko tirdzniecības vietu skaitu.  

  • Iedzīvotāji viedokli par saistošo noteikumu redakciju par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību un noteikto pašvaldības nodevu par izbraukuma tirdzniecību sabiedriskā pasākuma norises vietā var izteikt e-pakalpojumu portālā: https://epakalpojumi.liepaja.lv/lv/projects/preview/331/ 

Saistošo noteikumu projekts “Liepājas valstspilsētas pašvaldības izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumu saistošie noteikumi” izstrādāts ar mērķi nodrošināt ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanas nepārtrauktību Liepājas vispārējas izglītības iestāžu izglītojamiem, ņemot vērā izmaiņas normatīvajos aktos.  

Saistošajos noteikumos saglabāts iepriekš noteiktais atvieglojumu apmērs, kas ir 50%–100% no pašvaldības noteiktās ēdināšanas maksas, kā arī netiek mainīts izglītojamo loks, kuriem ir tiesības saņemt ēdināšanas maksas atvieglojumus. Vienīgi tiek precizēta atvieglojumu pieprasīšanas kārtība, papildus paredzot vecākiem iespēju iesniegt pieteikumu Liepājas e-pakalpojumu portālā.  

Tāpat saistošo noteikumu projekts “Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības privāto vispārējās izglītības iestāžu līdzfinansēšanas saistošajiem noteikumiem” izstrādāts ar mērķi turpināt Liepājas privāto vispārējās izglītības iestāžu līdzfinansēšanu, ņemot vērā izmaiņas normatīvajos aktos. 

Papildus tam ar saistošajiem noteikumiem tiek atvieglota administratīvā procedūra, jo vairs netiek paredzēta trīspusēja līguma slēgšana starp izglītības iestādi, Liepājas Izglītības pārvaldi un izglītojamā vecāku. Turpmāk līgums, kurā noteikta līdzfinansējuma un informācijas apmaiņas kārtība, starp Liepājas Izglītības pārvaldi un privāto izglītības iestādi tiks slēgts vienu reizi finanšu gadā. 

Ja iedzīvotājiem nav pieeja internetbankai, viedokļus un priekšlikumus var iesniegt arī klātienē Liepājas Centrālās administrācijas Klientu apkalpošanas un pakalpojumu centros Rožu ielā 6 vai Peldu ielā 5; nosūtīt pa pastu uz adresi Rožu iela 6, Liepāja, LV-3401 vai parakstīt ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīt uz e-pastu: pasts@liepaja.lv 

Saņemtie viedokļi tiks apkopoti, izvērtēti un atspoguļoti šo noteikumu projekta paskaidrojuma rakstā, virzot izskatīšanai komitejās un domes sēdē. 

Pašvaldību likums par saistošo noteikumu izstrādi nosaka, ka saistošo noteikumu projekts un tā paskaidrojuma raksts nododams sabiedrības viedokļa noskaidrošanai pirms tā virzīšanas izskatīšanai un pieņemšanai pašvaldības domē un domes komitejās. Visas aktuālās saistošo noteikumu projektu sabiedriskās apspriešanas tiek apkopotas pašvaldības mājaslapā: www.liepaja.lv/saistoso-noteikumu-projektu-apspriesana/  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI