DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB izmeklēšanā iegūst pierādījumus iespējamai sistemātiskai Ropažu novada pašvaldības amatpersonu kukuļošanai uzņēmuma interesēs 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodeva Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālprocesu, kurā izmeklēta ceļu būves, uzturēšanas un labiekārtošanas uzņēmuma pārstāvju, iespējams, sistemātiska Ropažu novada pašvaldības amatpersonu kukuļošana. Iespējamās kukuļošanas mērķis bija panākt uzņēmumam labvēlīgu lēmumu pieņemšanu pašvaldības izsludinātajos iepirkumos. 

KNAB izmeklēšanā ieguva pierādījumus, ka uzņēmuma pārstāvji sistemātiski veica vairāku pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, lai iegūtu ierobežotas pieejamības informāciju par plānotajiem iepirkumiem. Pēc informācijas iegūšanas uzņēmuma pārstāvji piesaistīja citu fizisku personu un veica iepirkumu komisijas locekļu kukuļošanu, tādējādi panākot uzvaru Ropažu novada pašvaldības izsludinātajos iepirkumos un noslēdzot vairāk nekā 680 000 eiro līgumu ar Ropažu novada pašvaldību par ceļu uzturēšanu un labiekārtošanu. 

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2022. gada 24. oktobrī par kukuļdošanu, kukuļa piedāvāšanu, kukuļņemšanu, uzkūdīšanu uz kukuļdošanu un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu. Š.g. 26. februārī KNAB nosūtīja krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām valsts amatpersonām, diviem uzņēmuma pārstāvjiem un vienu fizisku personu, kā arī turpināt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu pret uzņēmumu, kura interesēs noziedzīgie nodarījumi īstenoti. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.  

KNAB norāda, ka izmeklētais kriminālprocess ir apjomīgs un sarežģīts, jo iesaistītās personas ilgstošā laika periodā, iespējams, izdarījušas vairākus noziedzīgus nodarījumus. Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtā informācija kalpojusi par pamatu divu citu KNAB kriminālprocesu uzsākšanai. Vienā no šiem kriminālprocesiem, kuru pērn 28. martā KNAB izdalīja un kurā 27. novembrī rosināja uzsākt kriminālvajāšanu, prokuratūra jau uzrādījusi apsūdzību.  

Otru kriminālprocesu KNAB izdalīja pērnā gada 11. oktobrī un izmeklēšanā ieguva pierādījumus, ka Ropažu novada pašvaldības struktūrvienības vadošā amatpersona, iespējams, pieņēma kukuli no konkrētā ceļu būves, uzturēšanas un labiekārtošanas uzņēmuma valdes locekļa. Kukuļošanas mērķis bija panākt, lai uzņēmumam tiktu piešķirtas tiesības nomāt pašvaldībai piederošu zemi. Amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, veica darbības šī mērķa sasniegšanai.  

KNAB izdalītā kriminālprocesa materiālus š.g. 20. februārī nosūtīja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret Ropažu novada pašvaldības amatpersonu par kukuļņemšanu un uzņēmēju par kukuļdošanu. 

KNAB vērš uzmanību, ka kriminālprocesos iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI