DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

KEM: Somijas–Igaunijas gāzesvada remontdarbus jūrā plānots uzsākt marta sākumā

Somijas–Igaunijas gāzesvada “Balticconnector” remontdarbi sāksies š. g. marta sākumā, pagājušās nedēļas beigās informēja Igaunijas pārvades sistēmu operators “Elering”. Atbilstoši plānotajam remontdarbu grafikam “Balticconncetor” cauruļvadu varētu nodot ekspluatācijā š. g. 22. aprīlī. Remontdarbi tiek plānoti atbilstoši turpmāko laikapstākļu novērtējumam.  

Remontdarbu plānotais ilgums ir četras nedēļas, pēc tam “Balticconnector” tiks pārbaudīts un nodots ekspluatācijā. Ja laikapstākļi kļūs sarežģītāki, kas ietekmēs turpmāko remontdarbu veikšanu, darbi varētu nedaudz aizkavēties. Provizoriskais “Balticconnector” cauruļvada ekspluatācijas datums atbilst sākotnējam ekspertu novērtējumam 2023. gada oktobra sākumā, kad tika konstatēts “Balticconector” cauruļvada darbības pārtraukums.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis: “Kopš pērnā gada rudens notikumiem, kas saistīti ar “Balticconector” darbības apturēšanu, Latvijas dabasgāzes apgādes sistēma strādājusi bez traucējumiem. Latvijā dabasgāzes apgāde ir droša un stabila, par ko liecina, tostarp aktīvi ienākošās dabasgāzes plūsmas caur Polijas-Lietuvas starpsavienojumu, kā arī Klaipēdas  termināļa. Notikums nav atstājis ietekmi ne uz mājsaimniecību izdevumiem, siltumapgādes uzņēmumiem, ne arī ražojošo uzņēmumu konkurētspēju. Dabasgāzes cenas, kopš 8. oktobra, ir būtiski samazinājušās, teju uz pusi.”

Inčukalna pazemes krātuve ir piepildīta 55,7% apmērā, kas ir aptuveni 13 TWh. Pašlaik esošais Inčukalna krātuves piepildījums ir tuvu Eiropas krātuvju aizpildījumam. Esošais dabasgāzes apjoms līdz sezonas beigām ir pietiekams. Inčukalna dabasgāzes krātuvi šobrīd izmantojam gan paši, gan Igaunijas un Lietuvas patērētāji.

Šo nepilnu piecu mēnešu laikā dabasgāzes plūsmas Baltijas valstīs ienākušas caur Polijas-Lietuvas starpsavienojumu (GIPL) un caur Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli . Nepilnu piecu mēnešu laikā dabasgāzes plūsmas Latvijā ienākušas 2,02 TWh  apmērā. Inčukalna krātuvē nepilnu piecu mēnešu laikā (2023. gada 8. oktobris – 2024. gada 18. februāris) iesūknētas 0,4 TWh dabasgāzes.

Dabasgāzes cena TTF biržā pēc 2023. gada 8. oktobra notikuma bija 48,95 EUR/MWh, šobrīd –  16. februārī dabasgāzes cena noslīdējusi līdz 24,82 EUR/MWh, kas ir gandrīz divas reizes zemāka. Dabasgāzes cenu prognozes turpmākajos mēnešos liecina par cenu lejupslīdi (provizoriskā cena martā –24,65 EUR/MWh, aprīlī – 24,86 EUR/MWh, maijā – 25,15 EUR/MWh.

Jau ziņots, ka 2023. gada 8.oktobrī Igaunijas un Somijas gāzesvads "Balticconnector” darbība tika apturēta saistībā ar gāzes noplūdi “Balticconnector” cauruļvadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI