DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. februārī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Cilvēktiesību komisija spriedīs par bērna vecumam atbilstošu seksuālās un reproduktīvās veselības izglītību

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti trešdien, 14.februārī, spriedīs par seksuālās un reproduktīvās veselības izglītību atbilstoši bērnu vecumam.

“Dati skaidri parāda, kādas ir mūsu valstiskās bezdarbības sekas seksuālās un reproduktīvās veselības izglītībā. Par spīti politiskajām atšķirībām ir viena lieta, par ko mēs visi varam vienoties. Tā ir bērnu aizsardzība, drošība un spēja atpazīt bīstamas un nevēlamas situācijas. Dzimumnoziegumi ir visizplatītākais noziegumu veids, ar ko saskaras bērni, un mēs nedrīkstam pieļaut šādu noziegumu turpināšanos. Tāpat nepieļaujamas ir nepilngadīgo grūtniecības, kā arī tas, ka Latvijā ir otrais augstākais HIV/AIDS transmisiju līmenis Eiropas Savienībā. 30 gadu laikā mēs neesam spējuši sakārtot seksuāli reproduktīvās izglītības jautājumu, tādēļ rītdien spersim pirmo izlēmīgo soli risinājuma meklēšanā,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima.

Valsts policijas dati liecina, ka bērni visbiežāk cieš no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. 2022. gadā no izvarošanas, seksuālās vardarbības un pavešanas netiklībā cietuši vairāk nekā 250 bērnu. Savukārt 2021. gadā 443 meitenēm vecumā no 10 līdz 19 gadiem iestājusies grūtniecība.

Rītdienas komisijas sēdē aicināti piedalīties Izglītības, Labklājības un Veselības ministriju, Tiesībsarga biroja, Valsts izglītības satura centra un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Sēde notiks trešdien, 14. februārī, Jēkaba ielā 6/8, 306. telpā pulksten 10.15, kā arī tai būs iespējams sekot līdzi attālināti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI