DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pasniegtas LĀZA un LMF stipendijas Latvijas jaunajiem ārstiem un studentiem 

Publicitātes foto

21. jūnijā Latvijas Ārstu biedrībā Skolas ielā 3 notika svinīgs sarīkojums veltīts Pirmā vispasaules latviešu ārstu kongresa 35 gadu jubilejai, kurā tika pasniegtas arī Latvijas Medicīnas Fonda un Prof. Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendijas Latvijas jaunajiem ārstiem un studentiem. Prof. Dainis Krieviņš (LMF viceprezidents Latvijā) pasniedza Latvijas Medicīnas Fonda Zariņu stipendijas astoņiem izciliem kolēģiem. Prof. Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendijas astoņiem medicīnas studentiem pasniedza Latviešu ārstu un zobārstu apvienības (LĀZA) vicepriekšsēde prof. Daina Dreimane.  

Zariņu stipendijas 2024. gadā saņēma Dr. Kaspars Šetlers, Dr. Ilze Seržante, Dr. Andra Krūmiņa, Dr. Kristers Āboliņš (viņa prakses iespējas Melburnā palīdzēja organizēt prof. Andis Graudiņš Austrālijā), Dr. Evelīna Stepiņa, Dr. Reinis Jansons un Dr. Estere Jansone. Zariņu stipendiju studentiem šogad saņēma Roberts Kārkliņš. Trīs stipendiāti saņēma arī īpašu balvu – Dr. med. Raimonda Sīmaņa grāmatu “Pasaule mikrobu acīm”. 

Profesora Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendiju vecāko kursu studentiem ieguva Kirills Kopiks (LU/5 kurss); Afrodīte Jankovska (LU/5 kurss); Anna Lauva (LU/5. kurss); Anastasija Solodjankina (RSU/6. kurss); Kristians Patrijuks (LU/5 kurss) un Arnis Birze (RSU/6. kurss), bet veicināšanas stipendiju - Katrīna Terehova (LU/4. kurss) un Artūrs Niedrītis (RSU, 5.kurss). Arnis Birze saņēma arī īpašo balvu no Dr. Edītes Lazovskas – prof. Ilmāra Lazovska grāmatu “Klīniskie simptomi un sindromi”. 

Aicināto viesu vidū bija Pirmā vispasaules latviešu ārstu kongresa organizatori un dalībnieki. Svinīgajā sarīkojumā sveica prof. Haraldu Jansonu kā vienu no kongresa organizatoriem, LĀB prezidente Dr. Ilze Aizsilniece viņam pasniedza Latvijas Ārstu biedrības augstāko apbalvojumu – goda zīmi CILVĒCĪBAS LAIKS (Tempus Hominis). Prof. Jānis Vētra teica skaistu un vērtīgu apsveikuma runu par prof. Haralda Jansona lielo ieguldījumu traumatoloģijas un ortopēdijas un biomehānikas attīstībā Latvijā. Ar savām atmiņām par pirmā kongresa laiku dalījās tā organizatori: prof. Bertrams Zariņš, kurš bija ieradies Latvijā tieši šī notikuma dēļ, prof. Viesturs Boka un Dr. Uldis Līkops.  

Nav iespējams pārvērtēt Pirmā vispasaules latviešu ārstu kongresa nozīmi Latvijas medicīnā un arī brīvās Latvijas vēsturē. Kongress atvēra Latvijai vārtus uz medicīnu pasaulē un trimdas latviešiem ceļu uz Latviju. 

Paldies Latvijas Ārstu biedrībai par viesmīlīgo uzņemšanu un paldies Initai Āboliņai par ceļojumu mūzikas pasaulē kopā ar akordeona skaņām! 

Lai priecīga Pēterdiena visiem maziem un lieliem latvju bērniem!  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI